Arutelu:Lääne astroloogia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Astroloogia on semiootilinesüsteem. Astroloogia on semiootiline metakeel, mille sisu on päikesesüsteemi mudel. Astroloogia on sümbolite ja märkide süsteem, mis loob erinevate teaduse valdkondade (psühholoogia, sotsioloogia, ajalugu, meditsiin, majandus) vahel seoseid. Astroloog ei ennusta, vaid "loeb" tähtede seisu. Iga sümbol on seotud teatud sõnadega. Sama sümbol eri sfääris omab kindlat tähendust.

Kas keegi saab sellest midagi aru? Mul on ettepanek see jutt välja visata. Andres 09:18, 20 Aug 2004 (UTC)

Kas see jutt iseloomustab astroloogiat kui niisugust või ainult lääne astroloogiat?
Kogu see jutt minu meelest ei kirjelda astroloogiat, vaid esitab ühe võimaliku tõlgenduse. Sellisena võib seda ju mainida, kuid siis peab ütlema, kelle tõlgendus see on ja kui levinud ja kelle seas levinud see on.
Mis tähendab "semiootiline süsteem"? Hea küll, võib-olla märgisüsteem. Aga see on semiootiline žargoon, mis annab edasi rohkem semiootilist tõlgendust kui asja sisu.
Kas on mingeid konkreetseid näiteid selle kohta, et astroloogia loob seoseid eri teaduste vahel?. Minu meelest ei saa öelda rohkem kui seda, et ta loob seoseid eri valdkondade vahel.
Astroloog ei ennusta, vaid "loeb" tähtede seisu. Mis see "lugemine" siis on? Kas need, kes ennustavad, ei ole astroloogid? Ja mis mõte sellel siis on, kui ei ennustata?
Mis see tähendab, et iga sümbol on seotud teatud sõnadega?
Kokkuvõtteks: 1) seda juttu saab esitada ainult kellegi seisukohana, mitte faktina; 2) jutt peab olema palju konkreetsem ja selgem, et see üldse midagi ütleks. Minu ettepanek on ikkagi see jutt esialgu artiklist välja võtta. Ta võib ju jääda aruteluleheküljele ning ka selle viimistlemine peab jääma aruteluleheküljele.
Ja lõpuks: see ei tähenda, et ma niisugust tõlgendust eitaksin. Vastupidi, ma arvan ise ka, et see on kõige mõistlikum tõlgendus. Andres 10:52, 20 Aug 2004 (UTC)

Midagi peaks võtma ette lausega "Tänapäeval lääne kultuuris ühtne süsteem, milles horoskoobi koostamise alus on täpne sünniaeg." See käib ainult isikuhoroskoopide kohta, mis on siiski vaid osa astroloogiast; militaarastroloogia või iatromatemaatika puhul ei saa synniajast rääkida. --Oop 11:19, 26 Nov 2004 (UTC)

Jätsin selle lause hoopis välja, sest tal on muidki puudusi. Andresˇ