Arutelu:Kuveidi šeikide ja emiiride loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kuveidi šeik ja Kuveidi emiir võiksid olla artiklid, vähemalt viimane minu meelest peaks kindlasti olema, sest tuleb kirjeldada emiiri õiguslikku seisundit.

Kui šeigid ei olnud iseseisva riigi valitsejad, kas neid siis võib nimetada riigipeadeks? Igatahes Egon pani riigipeade loenditesse ainult iseseisvate riikide valitsejad. Ehk võiks selle artikli pealkirjaks olla "Kuveidi šeikide ja emiiride loend". Andres 2. september 2008, kell 06:58 (UTC)

Esimese punktiga nõus.
Teise punkti osas on see küsimus, et kuidas õigupoolest määratleda Kuveidi staatust aastatel 1756 kuni 1871? Ma ei oska öelda, milline selle territooriumi staatus oli; kas seda võis riigina käsitleda või mitte? Seda oeaks ilmselt uurima.
Igal juhul sobiks pealkirjaks sinu pakutud variant.
Laiem probleem on muidugi veel selles, et minu meelest ei ole eri perioodide ja riikluse vormide ajal valitsenud valitsejate loendite killustamine eri artiklite vahel ei hea ega õigustatud. Ühe territooriumi kõik valitsejad peaks olema võimalik leida ühest loendist. Kohe tekib aga pealkirja küsimus - milline pealkiri on piisavalt universaalne? Ka valitsejate loend ei sobi, sest eks valitsusjuhidki ole valitsejad. Muidugi saaks ka valitsusjuhid panna riigipeadega ühele lehele, aga siis venib paljude riikide puhul artikkel liiga pikaks. Mina ei leia head lahendust.
Jah, muidugi peaks uurima. Mina ka ei tea.
Ja riigipea mõiste ise ei ole päris selge. Artikkel Riigipea on praegu praktiliselt olematu. Ka riigi mõiste venib, ja riik nähtavasti ei pea olema iseseisev. Näiteks võib USA osariike pidada riikideks, ja siis on kubernerid nende riigipead? Vanasti olid näiteks vasallriigid, ja nendel võisid olla oma riigipead. Peale selle, riigipea mõiste paistab olevat kujunenud hiljuti. Olen lugenud, et varasemaid monarhe ei saa nimetada riigipeadeks, vaid nad ise olidki riigid (nagu ütleski Louis XIV). Ma ei tea, kui laialt see kehtib.
Minu meelest ei ole eesti keeles sõnal "valitseja" selget tähendust. Sellepärast mina küll väldiksin seda sõna loendite pealkirjades üldse. Näiteks Eesti valitsejad on ebamäärase teemaga lehekülg.
Egon võttis kasutusele süsteemi, mis näeb ette iga riigi kohta selle riigipeade loendi. Selline süsteem on minu meelest liiga paindumatu. Minu meelest peaks juhtum-juhtumilt eraldi otsustama, millised loendid teha. Andres 2. september 2008, kell 12:39 (UTC)
Ega vist ühtset lahendust ei leia tõesti. Vähemalt mitte sellist, mis igal juhtumil 100% korrektne oleks. Antud juhul oleks lühem pealkiri ilmselt "Kuveidi monarhide loend", aga ka sõnadel "monarh" ja "monarhia" puudub ühtne definitsioon, mida kõik oleksid valmis aktsepteerima. -- Toomas 2. september 2008, kell 17:15 (UTC)

Ah, siin on veel kubernerid. Nemad ju kindlasti ei olnud riigipead.

Kuidas nimetati Iraagi poolt ametisse pandud riigipead? Andres 2. september 2008, kell 07:00 (UTC)

Võiks ehk lähtuda sellest, et Iraagi emiir jäi de jure riigipeaks ning panna Iraagi poolt määratud juhid kuidagi eraldi. Andres 2. september 2008, kell 07:02 (UTC)

Nende loend võiks olla ehk hoopis artiklis Iraagi okupatsioon Kuveidis. Andres 2. september 2008, kell 07:03 (UTC)

Jah, kubernerid tõesti ei olnud riigipead.
Seda, kuidas Alaa Hussein Ali ametlik tiitel oli, ei suutnud mina leida - ingliskeelsed allikad viitavad talle enamasti ainult kui "head of state".
Üldiselt aga tundub Sinu pakutud variant loogiline. -- Toomas 2. september 2008, kell 12:13 (UTC)