Arutelu:Kuldherilased

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsensioon artiklile Kuldherilased[muuda lähteteksti]

Vikipeedia artikkel Kuldherilased koosneb kaheksast alateemast. Artikkel eeldab teadmisi putukatest ja geograafiast. Sissejuhatav osa annab tutvustuse, milliste putukatega on tegemist. Esimene alateema kirjeldab täpsustavalt putukate välimust, tuues ükshaaval välja isendite kehaosad, rääkides lähemalt ka värvusest ja vastsetest. Teise alateemana on käsitletud soo määramise erinevaid võimalusi. Kolmas alateema kirjeldab kuldherilaste toitumist, neljas eluviisi, viies elupaika ja kuues levilat. Seitsmes alateema kirjeldab süstemaatikat ning kaheksas toob välja Eestis leiduvad perekonnad ja liigid.

Artikkel on piisavalt informatiivne, et saada selge pilt kuldherilastest. Hästi on kirjeldatud putukate välimust ja nende eluviisi, hea ülevaade on antud ka levilast. Viidatud on efektiivselt ja õigetes kohtades.

Vastsete kohta käiv informatsioon võiks olla koondatud ühe teema alla. Praeguses artiklis on välimuse juures välja toodud alateema Vastsed, mis on vähe informatiivne või võiks olla teisiti nimetatud, näiteks Vastsete kehaehitus. Sellisel juhul ei peaks vastsete kohta eraldi alateemat looma. Keeleliselt ainus silma jäänud kohmakus on sissejuhatuses sõna nad kordused, mille võiks kas asendada kohati väljendiga kuldherilased või sõnastada laused ümber, vältides sõnakordust. Artikli lõppu võiks ka lisada Vikipeedia siselingi Putukad teema Vaata ka alla, kuna artikkel eeldab, et lugejal on teadmisi putukatest.

Kokkuvõttes on artikkel väga hästi koostatud ning informatiivne. Tööd on lihtne lugeda ja mõista, keeleline kohmakus sissejuhatuses ei sega artiklist aru saamist.

Anneliisaavik 9. november 2011, kell 16:09 (EET)[vasta]


Arvude vahel kasuta "kuni" tähenduses mõttekriipsu (redigeerimiskasti alt saab võtta).

  • tiivasulud näpuviga?
  • lõugadest veidi ülalpool


  • "Rindmiku" viimane lause veidi arusaamatu
  • Osal liikidest saab sugu määrata tagakeha lülide arvu järgi: emastel on üks lüli vähem kui isastel.
  • Emased tunneb ära ka selle järgi kui nad oma pika muneti väljutavad. Halb lause.
  • muna ei arene enne, kui
  • Esimesel juhul toitub kuldherilane. Järmises lauses sama jama ning koma puudu.
  • emaherilane. See lõik üldse segane.
  • vaigutaolise
  • igal pool mujal Adeliine 15. november 2011, kell 03:45 (EET)[vasta]

  • Ikka sulg - sule - sulge, mitte sulgu. Sulg - suled, mitte sulud.
  • Sinul on veidi lõugadest ülevalpool, minu arvates on parem lõugadest veidi ülalpool. Kindlasti on kolmas kõige parem variant, ma ainult ei tea, mis see on. Adeliine 30. november 2011, kell 15:51 (EET)[vasta]

Tiivasulgude osas pole autor eksinud ega näpuviga teinud. Tiivasulg putukal tähendab tiivasoonte vahelist ala ning käänatakse järgmiselt: sulg, sulu, sulgu. Tegemist pole linnusulega. --MViljur 30. november 2011, kell 19:47 (EET)[vasta]

Vabandust sel juhul, ei süvenenud ilmselt sisusse piisavalt. Adeliine 30. november 2011, kell 20:27 (EET)[vasta]