Arutelu:Kukka kivi

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Erinevalt paljudest suurtest rändrahnudest on Kukka kivi otsa suhteliselt lihtne ronida. Kivi on pealt tasane ja sinna mahub ühekorraga lahedalt terve bussitäis rahvast.

Need laused ei sobi entsüklopeediasse. Siim 24. august 2005, kell 11.51 (UTC)

Arvan, et seda, et kivi on pealt tasane, võiks küll mainida. Andres 24. august 2005, kell 20.40 (UTC)

Aga paljudele lihtsalt meeldib kivide otsa ronida. Mõned inimesed just sellepärast nende juurde sõidavadki, et saaks otsa ronida. (Mis nende kividega siis muud ikka ette võtta, kui juba vaatama on tuldud...) Miks ei võiks selline info siin olla? --Lulu 24. august 2005, kell 20.57 (UTC)

Paljud inimesed käivad ka paljandite juures ainult selleks, et sinna peale oma mõttetult rumal nimi sodida. Nad ei kujuta ilmselt ettegi, et on olemas inimesed, kelle jaoks on see paljand suure tähtsusega infoallikas, mille sodimine häirib ja solvab väga. Paralleel kiviga on selles, et need inimesed, kes kivi ainult ronimisobjektina näevad on need samad, kes näevad paljandit peldikuseinana. Minu jaoks on see häiriv, kui kirjutatakse kivide ronitavusest. Varsti tuleb keegi ja ütleb, et see liivakivipaljand on väga hea pudeda liivaga, lihtne sodida. Siis tuleb Lulu ja küsib, et miks sa selle välja võtsid, paljud inimesed käivadki ju paljandite juures ainult selleks, et seda sodida. Rohkem austust looduse vastu paluks. Siim 24. august 2005, kell 21.46 (UTC)
Siim, see jutt peaaegu solvab mind. Minulegi meeldib kivi otsa ronida, kuid ma ei hakkaks iialgi liivakivipaljandile sodima. Kui ma ei ole geoloog, siis ma tõesti ei oska kiviga muud teha kui seda imetleda ja selle otsa ronida. Ega see ei tähenda, et ma loodust ei austa. Andres 24. august 2005, kell 21.53 (UTC)

Mõtlesin veel ronimise üle järele. Arvan, et näiteks mägede puhul on loomulik, et neid käsitletakse ka mägironimise aspektist. Kindlasti saab öelda, millised mäkketõusud on raskemad, miliised kergemad. Miks siis mitte kive samamoodi käsitleda? Tõsi küll, kivide puhul pole teada klassifikatsiooni ronimise raskuse järgi, aga seda on põhimõtteliselt võimalik koostada. Ma olen selkle vastu, et kividest tohib rääkida ainult geoloogilisest aspektist: vikipeedia ei ole ainult geoloogiahuvilistele. Kui kivi otsa ronimine on pühaduseteotus, siis on võib-olla mõne kivi peal ohverdaja meelest ka kivi geoloogiline uurimine pühaduseteotus. Andres 25. august 2005, kell 13.38 (UTC)

Arvan, et need kaks lauset, mis on arutelulehekülje alguses toodud, on igati asjakohased. Andres 25. august 2005, kell 13.40 (UTC)

Nõus Andresega. Mägesid meil ju ei ole. Siis räägime kividest ja nende otsa ronimisest, mis teha. Jah, muide, ega niisama ei ronita. Tehakse pilti ju ka. Nagu mälestus või rituaal lausa. --Lulu 25. august 2005, kell 13.44 (UTC)