Arutelu:Kontroll- ja juhtimismasin

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas "kontroll- ja juhtimismasin" on õige termin? Või on ikkagi tegu kontrollmasinatega ja juhtimismasinatega? Andres 14. mai 2006, kell 19.45 (UTC)

Õpikus on nad pandud ühte patta.--Animagi 14. mai 2006, kell 20.09 (UTC)

Kas on öeldud "kontroll- või juhtimismasinad" või "kontroll- ja juhtimismasin"? Andres 14. mai 2006, kell 20.22 (UTC)

Õeldud on kontroll- ja juhtimismasin. Asja iva peitub ka selles, et üldjuhul sama juhtsüsteem (arvuti) nii juhib kui ka kontrollib masina tööd. Masinaehituses nimetatakse arvutit koos kõige sinna juurde kuuluvaga niisiis juhtsüsteemiks. Lihtsamaid juhtsüsteeme kutsutakse kontrolleriks. nüüd sõltub kõik programmeerijast ning masinal olevatest anduritest, et kas juhtsüsteem lihtsalt juhib masina tööd või ka kontrollib seda.--Animagi 14. mai 2006, kell 20.28 (UTC)

Väga lihtsustatult võib õelda, et juhtsüsteem väljastab signaale masina täituritele, mis selle tagajärjel hakkavad liikuma. Tihti varustatakse masinad ka anduritega, mis siis omakorda saadavad juhtsüsteemi elektrilisi signaale, millega siis juhtsüsteem kontrollib masina mingi organi liikumist. Neid kahte süsteemi ei saa eraldi vaadelda kuna arvuti on ju reaalselt ikkagi üks, kuigi võib teostada mitmeid eri ülessandeid.