Arutelu:Konsensus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Praegune definitsioon on minu meelest tsirkulaarne. Andres 08:02, 12 Mar 2005 (UTC)

Hoolimata järgnevast muudan selle definitsiooni, sest loetavus on küll kaheldava väärtusega :)--Tvali 16:08, 12 Mar 2005 (UTC)

Lause 1: Konsensus on vastus küsimusele, milles konsensust otsiti, millega nõustuvad kõik, kes konsensuse leidmise protsessis osalesid.

Definitsiooni semantika:

  • Lause: Konsensus(A) on vastus(A) küsimusele(B).
  • Küsimuse(B) täpsustus: Tegevus(D): Küsimuses(B) otsiti konsensust.
  • (C): Kõik, kes konsensuse leidmise protsessis osalesid: Tegevuses(D) osalejad
  • Konsensuse(A) määratlus: Konsensusega nõustuvad (C) liikmed.

Definitsiooni objektid:

  • On küsimus, millele otsitakse vastust e. konsensust. -- määratleb ülesande ja tundmatu nime (vastus e. konsensus).
  • On inimeste hulk, kes seda vastust leida soovivad. -- määratleb lahenduse komponendi
  • On protsess, mille eesmärk on see vastus leida. -- määratleb lahenduse leidmise viisi
  • Konsensus on selline võimalik vastus, millega antud inimeste hulk antud protsessi käigus nõustub. -- määratleb lahenduse leidmise kriteeriumi, täiendades lahenduse leidmise viisi

Tsirkulatsioon oleks olemas siis, kui semantilist analüüsi ei saaks kirjutada järgnevusahelana, vaid tuleks mõnes punktis kasutada määratlust, mida ei ole veel antud. Näiteks, kui tuleks kasutada määratlust "vastus e. konsensus" enne, kui selle leidmise kriteerium on määratud -- seda ei kasutata, ainult määratakse otsitava nimi (nagu matemaatikaülesandes: leida paadi kiirus, kui laeva kiirus on 1km/h ja paadi kiirus on sellest 2km/h suurem -- ehkki "paadi kiirus" määratletakse alguses, ei kasutata seda ülesande sees ja määratletakse kriteerium lõpus). Kuna lauseehituse reeglid ei näe ette väidete järjestust lause sees, siis on tsirkulatsioon juhul, kui lause analüüsi järel ei saa väiteid paigutada nii, et iga järgmine toetuks ainult eelnevatele.--Tvali 16:03, 12 Mar 2005 (UTC)