Arutelu:Kirikud Eestis

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Võtsin taara- ja maausulised siit välja, sest nendel kindlasti pole kirikut.

Eesti õigeusu kiriku nimi kodulehel on "Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik", arvan, et see peaks olema artikli pealkiri. See vorm on ka EE 12. köites. Andres 09:11, 26 Mar 2004 (UTC)

Võtsin kirikute nimed siseministeeriumi lehelt, kus on dokument pealkirjaga “Eesti Vabariigi kirikute ja koguduste registrisse kantud kirikud, koguduste liidud, nende allasutused ning üksikkogudused” (http://www.sisemin.gov.ee/atp/index.php?id=686). Selles on toodud nii taarausulised kui sunniidid kui judaistid jt. Seega ei tohiks seda NIMEKIRJA muuta (ning taarausulised tagasi panna). Kui vaja, võib anda artiklile uue pealkirja – näiteks “Usuühendused Eestis” (kui mõned teoloogil vastuväiteid pole).
Samamoodi tuleb teoloogide käest küsida, millal üks usuühendus on veel kirik ja millal enam mitte. Kaldun arvama, et nendegi isiklikud seisukohad selles suhtes, millised siseministeeriumi nimekirjast on kirikud, on suuresti lahknevad. -- Urmas 09:50, 26 Mar 2004 (UTC)
Taara- ja maausulised ei taha minu teada end isegi mitte kogudusteks lasta nimetada.
Kui tahad teha registreeritud usuühenduste nimekirja, siis tulebki kasutada väljendit "registreeritud usuühendus" (on ka selliseid usuühendusi, mis ei ole registreeritud). Kirik on ainult neil, kes peavad end kristlasteks. Ja kui tahad teha usuühenduste nimekirja, siis tuleks ka üksikkogudused sinna sisse märkida.
Igal juhul ei saa "kirik" olla üldnimi kirikute ning koguduste liitude jaoks.
Organisatsioonilises mõttes kirikuid kõigil kristlastel ei ole, kuid kõik kristlased peavad end vaimuliku osaduse mõttes kiriku (ehk koguduse (sõna algses ja laiemas tähenduses)) liikmeteks. Seda, millised konfessioonid tunnistavad kirikut kui organisatsiooni, tuleb tõesti eraldi uurida. Teoloogide seisukohad lähevad muidugi lahku. Katoliku teoloogid ei tunnista luteri kirikut kirikuks, luterlikud teoloogid ei tunnista metodisti kirikut kirikuks (küllap muidugi on ka liberaalsemaid seisukohti). Andres 10:22, 26 Mar 2004 (UTC)


Ma avastasin eile, et midagi jaotades võib astuda väga libedale jääle http://www.opleht.ee/Arhiiv/2002/13.12.02/dialoog/1.shtml naine 12:32, 26 Mar 2004 (UTC)
Panin artikli sisu uue pealkirja alla "Usuühendused Eestis". Toda nimekirja tuleb täiendada ja võib-olla ka midagi ümber tõsta - näiteks, kas jätta alles "Idakirik" ja "Läänekirik"?
Artikli "Kirikud Eestis" võib aga soovi korral lihtsalt kustutada. -- Urmas 17:28, 26 Mar 2004 (UTC)