Arutelu:Karis

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Linn ja endine omavalitsusüksus peaksid olema eraldi. Andres 2. jaanuar 2009, kell 10:37 (UTC)

Linn on endiselt olemas. Omavalitsusüksus hõlmas ka maapiirkondi. Andres 2. jaanuar 2009, kell 10:43 (UTC)

Asula on endiselt olemas, aga kas seda võib linnaks nimetada? Kas kõiki endisi linnu võib linnaks nimetada? Näiteks Mustlat. --Metsavend 2. jaanuar 2009, kell 10:56 (UTC)
Mustla on otsesõnu degradeeritud alevikuks.
Seda küll, aga see ei tähenda, et asustus muutus. Kas Mustla pole kunagi asulana linn olnud? Või on siiani linn, mida nimetatakse alevikuks? --Metsavend 2. jaanuar 2009, kell 11:30 (UTC)
Ma saan asjast nii aru, et (ka) Mustla kui asula staatust muudeti. Võib ka juhtuda, et mõni asula sureb linnana välja. Andres 2. jaanuar 2009, kell 11:35 (UTC)
Sa ei saanud vist minu küsimusest aru. Linnal asulana on teatud tunnused (tiheasustus, elanike tegevusala jne), mida seadusega muuta ei saa. Küsimus on, kas Mustla vastas kunagi sellisele linna määratlusele? Tõenäoliselt vastas, miks muidu linnaõigused anti. Aga võis olla ka mõni muu põhjus. --Metsavend 2. jaanuar 2009, kell 11:56 (UTC)
Saan küsimusest aru küll. Arvan, et ei ole rangeid kriteeriume. Minu meelest on nii, et kui asulale antakse linna staatus, siis sellest piisab, et teda võiks nimetada linnaks; ja kui see staatus ära võetakse, siis ta pole linn. Aga kui linnaks hakatakse nimetama mitme asulaga omavalitsusüksust, mis hõlmab täielikult või osaliselt maapiirkonda, kus on maa-asulad, siis ei tohiks kirjutada lihtsalt "linn". Kui on asula puhul pole selgust, kas ta on linn, võib kirjutada lihtsalt "asula". Andres 2. jaanuar 2009, kell 12:32 (UTC)
Jah olen sellega nõus. Soome endiste linnade puhul ei olegi selgust kas nad on veel linnad või enam mitte. Kindlat piiri ei saagi tõmmata ja minu arust tuleks vältida endiste linnade nimetamist linnadeks. Rootsis on asi lihtsam, seal peetakse arvestust asustuse üle eraldi, Soomes vist mitte, pole vähemalt näinud selliseid andmeid. --Metsavend 2. jaanuar 2009, kell 15:35 (UTC)
Rootsis peetakse arvet üle 200 elanikuga kompaktsete asustusüksuste kohta. Kas eristatakse ka linnu? See mul ette ei tule. Soomes on asi muidugi raskemini jälgitav, aga arvan, et neil juhtudel, kui linna haldusalasse arvatakse maa-asulaid, siis tuleb omavalitsusüksuse keskasulat ikka veel linnaks pidada, ja seda ka siis, kui ta enam pole keskasula. Andres 2. jaanuar 2009, kell 16:27 (UTC)
Rootsis loetakse statistiliselt linnadeks üle 10 000 elanikuga asulaid (tätort). Aga selline Soome linna määratlus on sinu enda leiutatud. See lähtub eeldusest, et Soomes ükski linn ei hääbu, vaid kõik kunagi linnaks saanud jäävad igavesti linnadeks, kui ka kõik inimesed sealt ära koliksid. --Metsavend 2. jaanuar 2009, kell 16:40 (UTC)
Jah, see lähtub eeldusest, et hääbumist ega kokkukasvamist ei toimu. Kui toimub, siis on teine asi. Andres 2. jaanuar 2009, kell 17:09 (UTC)
Võib ju kirjutada lihtsalt "asula" või "linn (asula)". Sõna "linn" tähendab nii asulat kui ka haldusüksust. Andres 2. jaanuar 2009, kell 11:18 (UTC)
Võib ju ka iga kord välja tuua sõnakasutuse erinevuse. Andres 2. jaanuar 2009, kell 11:22 (UTC)
See on endine linn, alates 1. jaanuarist 2009 on Raasepori linnaosa. Jutt on Soome endisest linnast aga miskipärast siin kasutakse rootsi keelset linna nime?