Arutelu:Kammermuusika

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Inglise viki väidab, et definitsiooni kohaselt ei käi sooloesinemised kammermuusika alla en:Chamber music.

ENE-s on kirjas, et kammermuusika on ansamblile või sooloesitajale (saatega või ilma) mõeldud instrumentaal- või vokaalmuusika. Hõlmab nüüdisajal mitmesugustele koosseisudele kirjutatud teoseid, nt. duod, triod, kvartetid keel- või puhkpillidele klaveriga või ilma, sonaadid keel- või puhkpillidele ja klaverile, kammersümfoonia kammerorkestrile. Kammermuusikasse laiemas mõttes kuuluvad ka romansid ja laulud.

Lastemuusikakoolis õpetati, et kammermuusika alla kuuluvad teosed ühele pillile, pillide ansamblile, väikesele orkestrile, soololauljale, vokaalansamblile või väikesele (kammer)koorile.

Kas peaks usaldama inglise vikit või aluseks võtma eestimaised allikad (sooloesinemise ja väikese koori/orkestri kohta)? Adeliine 27. märts 2008, kell 14:54 (UTC)

Kammermuusika ei saa kindlasti olla ühele pillile või lauljale. Kammermuusika erineb muust orkestrimuusikast selle poolest, et iga partiid esitab harilikult üks instrument. Orkestris mängivad partiisid pillirühmad. Algselt tähendas kammermuusika muusikat väikeselt soolopillide rühmalt, mida esitati salongis väikesearvulisele publikule või ilma publikuta. --Tiuks 27. märts 2008, kell 15:08 (UTC)
Ikka peame kasutama eesti allikaid, sest sõna on ju eestikeelne.
iga partiid esitab harilikult üks instrument
See jätab lahtiseks, millal on harilik (näiteks kammerorkestris ja kammerkooris see nii ei ole. Ja kui partiid pole, siis ei saa seda ka mitu inimest esitada. Andres 28. märts 2008, kell 03:04 (UTC)
Ma ei saanud küsimusest hästi aru. Võtame näiteks 4- häälse seade. Kammeransamblis mängib 4 inimest (iga häält üks mängija) aga orkestris ja kooris on 4*2 või 4*3 inimest. 3- häälset muusikat mängib 3 (trio) ja 2 häälsest muusikat 2 mängijat (duo). --Tiuks 28. märts 2008, kell 08:31 (UTC)
Kas siis kammerorkester ja kammerkoor ei tee kammermuusikat? Seal on ju mitu inimest ühehääle peal?
Kui mängib või laulab üks inimene, siis ju ei ole mitu inimest ühe hääle peal. Andres 28. märts 2008, kell 08:42 (UTC)
See ei puutu üldse asjasse. Loomulikult teevad kammermuusikat. See käib ainult kammermuusika koosseisude kohta. --Tiuks 28. märts 2008, kell 12:03 (UTC)
Mulle jõudis küsimus kohale. iga partiid esitab harilikult üks instrument See info on pärit Muusikaensüklopeediast Sinisukk 2006. Tegelikult vanasti ei öeldud kammerorkester. Ma ei tea kust see on tulnud. Orkestris ju mängib pariid pillirühm. Kammerorkester saab sellisel jugul olla iga parii jaoks 1 mängija, sest muidu ei oleks kammermuusika. Orkestri kõla on hoopis võimsam ja see ei ole enam kammermuusika.
Kammerorkester on alguse saanud 20. saj algul, sest majanduslikel põhjustel pidid paljud sümfooniaorkestrid oma tegevuse lõpetama. Ma arvan, et partiid esitab üks laulja või mängija kehtis vanasti ja kammeransambli puhul. Kammerorkestri ja kammerkoori koosseisude kohta ma esialgu ei tea. --Tiuks 28. märts 2008, kell 12:29 (UTC)

Mis asi on solistide ansambel? Adeliine 20. märts 2010, kell 19:25 (EET)[vasta]

Arvatavasti vokaalansambel. --Tiuks 20. märts 2010, kell 23:49 (EET)[vasta]
Arvan, et see on eraldi mõiste. Andres 20. märts 2010, kell 23:58 (EET)[vasta]
Vokaalansambel ongi ju olemas. Küsimus oli definitsiooni sõnastuses. --Tiuks 21. märts 2010, kell 00:20 (EET)[vasta]