Arutelu:Kõnelaul

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsitatiivi artiklist peaks siia suunama või vastupidi. Retsitatiivi mõistet kasutatakse tegelikult rohkem. Adeliine 15. veebruar 2008, kell 19:19 (UTC)

Kas mitte retsitatiiv ei ole kõnelaulu erijuht? Igatahes saksa vikis on eristatud kõnelaulu kitsamas ja laiemas mõttes ning nimetatud retsitatiivi näitena kõnelaulust laiemas mõttes. Andres 15. veebruar 2008, kell 19:23 (UTC)
ÕS-is on need küll samastatud. Andres 15. veebruar 2008, kell 19:24 (UTC)
Retsitatiivist tuleb eraldi kirjutada, sest see on ooperi termin. Kõnelaul võib "jorisemine" ka olla. Seda artiklit oleks vaja veel täiendada ja retsitatiivist saab vaadata ja kirjutada en:Recitative.--Tiuks 16. veebruar 2008, kell 00:22 (UTC)
Retsitatiiv võib olla ka kantaadis või oratooriumis. Andres 16. veebruar 2008, kell 08:44 (UTC)
Millegipärast mainib ensüklopeediline teatmeteos peale inglise viki ka, et see on mõiste itaalia ooperist. Inglastel on ta ooperi mõistete navigeerimisboksis. Ma pean vist selle alguse ise ära tegema. Vahe on selles, et retsitatiiv on aaria ja ansambli vaheline sideosa... Retsitatiiv kuulub vokaaltehnikate alla nagu kõnelaul. Kõnelaulu kasutatakse ka ooperites, eriti muusikateatris.--Tiuks 16. veebruar 2008, kell 20:31 (UTC)
Kas kõnelaul ja retsitatiiv pole siiski kaks täiesti erinevat asja? Kõnelaul tuleb sks. k. Sprechgesang ja selle tõi muusikasse minu teada Arnold Schönberg, kus tõepoolest esitusstiil on laulu ja kõne vahepealne (ka noodikõrgused on umbmäärased); retsitatiivis klassikalises mõttes (ooperis, oratooriumis)peavad aga noodikõrgused olema kindlalt intoneeritud.
On jah erinevad asjad, retsitatiivis peavad helikõrgused olema kindlalt intoneeritud. --Tiuks 12. aprill 2009, kell 13:41 (UTC)