Arutelu:India riigipeade loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Teiste sarnaste artiklite eeskujul peaks pealkirjaks olema "India riigipeade loend". Andres 13:34, 25 mai 2005 (UTC)

ehk siiski mitte riigipeade loend vaid piisab presidentide loendist - ma ei kujuta ettegi, kuhu me nende riigipeadega veel jõuda võiks.... - Ahsoous 14:59, 25 mai 2005 (UTC)
India riigipeade loendisse tuleks ka hulk Inglise monarhe sisse. Kas seda on vaja? Taivo 15:37, 25 mai 2005 (UTC)
Me peaks selle küsimuse kompleksselt lahendama. Praeguse süsteemi järgi on meil riigipeade loendid, mis pealkirja kiuste sisaldavad ka kindralkubernere jms (seda võiks muuta). Nimetus "riigipeade loend" võimaldab esitada riigipead järjest, olenemata riigipeade vahetumisest. Inglise monarhid olid ju India riigipead, kuidas siis teisiti saakski? Andres 15:56, 25 mai 2005 (UTC)
nu koloniaalajastust tuleb siis kirja panna ka Portugali, Taani, Prantsusmaa, Hollandi monarhid..., nu ja varasemast ajast ... - Ahsoous 16:13, 25 mai 2005 (UTC)
Siin on teatud tinglikkus, aga arvan, et võiks alustada 1858. aastast. Arvestada ei tule India väikesi osi, eriti kui polnud eraldi maad või riiki. Eelneva aja kohta tuleks minu arvates kasutada mõisteid "Mogulite riik" jne.
Alternatiiviks oleks muuta kogu süsteemi. Andres 16:32, 25 mai 2005 (UTC)
Koloniaalajastu India oli territoriaalselt märksa suurem - hõlmas ka Pakistani ja Bangladeshi. Mõistlik oleks jääda India Vabariigi juurde. Muidu läheb praegune India riik sassi India subkontinendiga. - Urmas 16:22, 25 mai 2005 (UTC)
Arvan, et siin võiks lugeda ühine nimi. Me nimetame ju ka India Vabariiki Indiaks. Mida siis teha näiteks Poolaga, mille territoorium on ju ka muutunud? Andres 16:32, 25 mai 2005 (UTC)
Veel parem näide oleks Pakistan. Kas pärast Ida-Pakistani iseseisvumist tuleks riigipeade nimekirja otsast alustada? Andres 16:33, 25 mai 2005 (UTC)
Nimest absoluutselt kindlasti lähtuda ei saa. 'India' märgib ajaloolises tähenduses Lõuna-Aasia looduslik-kultuurilist regiooni ehk subkontinenti. Seega on ta piltlikult öeldes ligikaudu võrdne Euroopa, mitte Rootsiga. Nimest: on näiteid, kus ajalooline nimi ja tänapäevane nimi tähistavad sisuliselt erinevaid rahvaid ja maid. Artikkel pealkirjaga "India presidendid" lubab üles lugeda vaid India Vabariigi presidente. Kui me aga hakkame tänapäeva India alla kirja panema kõiki India valitsejaid, jõuame varsti kaose lävele. Enne brittide vallutusi polnud India ju sugugi ühtne riik. Mispärast Delhi sultan peaks olema mõnest teisest valitsejast rohkemal määral 'India valitseja'? Keda jätta kõrvale?
Pealkirja "India" all me ju ei räägi India subkontinendist, vaid maast nimega "India", mis tänapäeval enam-vähem võrdub riigiga, mille nimi on India Vabariik. Kui maad ja rahvad oleksid tõesti erinevad, siis oleks teine asi. (Kordan Pakistani näidet.)
Jaotus on muidugi tinglik, aga arvan, et Mogulite riiki ja Delhi sultanaati võiks ehk lugeda Indiast erinevateks riikideks. Kui ühisele nimele tuginemine ei ole veenev, siis võiks ju teha ka nii, et loetleda "India riigipeade loendis" India Vabariigi presidendid, ning teha eraldi (või koos) Briti India riigipeade loend ja Briti India asekuningate (oli vist) loend. Teisest küljest, millest me üldse räägime India ajaloo all? Andres 17:15, 25 mai 2005 (UTC)
Kuidas toimiksite Eesti puhul artikliga "Eesti riigipeade loend"? Kas Eestimaa Töörahva Kommuuna juht oli Eesti riigipea, või Venemaa imperaator, või Liivi ordumeister?
Minu meelest tuleks Eestimaa Töörahva Kommuuni juht küll siia panna. Venemaa imperaatorit ei paneks, sest Eesti ei olnud tema ajal riik. Liivi ordumeister aga ei valitsenud Eesti-nimelist riiki. See on minu arvamus. Andres 17:15, 25 mai 2005 (UTC)
Pakistani puhul on tegu territoriaalse kaotusega, kuid sama Pakistani riik jäi edasi kestma. Pöördanaloogia on pigem Saksamaa Liitvabariigiga, mis võttis üle, liitis oma riigiga Saksa DV alad. - Urmas 17:01, 25 mai 2005 (UTC)
Aga kuidas on lood Saksamaa Esimese, Teise ja Kolmanda riigiga? Kas nad on sama riik? Andres 17:15, 25 mai 2005 (UTC)
Enne Pakistani ja India iseseisvumist oli Briti India. Kõik seda kolooniat juhtinud ja ka valitsenud persoonid võib vabalt üles lugeda artiklis "Briti India valitsejad". Ja sellele artiklile viidata artiklitest "India riigipead" ja "Pakistani riigipead". Nii langevad paljud potentsiaalsed probleemid ja vaidlused ära. - Urmas 17:05, 25 mai 2005 (UTC)
Olgu, see sobib. Aga selle artikli siin võiks ikkagi ümber nimetada "India riigipeade loendiks". Andres 17:26, 25 mai 2005 (UTC)

Zali Singhi elu- ja valitsusaastad ei klapi. Taivo 15:37, 25 mai 2005 (UTC)