Arutelu:Ilga K.

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

algtekst tuleb nii suurte muudatuste tegemisel siia panna:

1935. aasta kevadel uurisid Riias Ferdinand von Neureiter, Hans Bender ja teised teadlased Ilga Kirpsi, kellega tehtud 42 katset tuvastid tema selgeltnägemise võime piirid.

'Wissen um fremdes Wisswn, auf unbekantem Wegw erworben. Ferdinand von Neureiter, Riga, den 13 Juli 1935. Kirjastus: Leopold Klotz Verlag Gotha. Kolm osa, 56 lk. On katsete tingimuste, läbiviimise ja tulemuste protokoll. Sisaldab 9 ..., 2 kirjaproovi ja 2 tabelit.

Aeg: 8 aprill Ilga saabub Riiga - 13 juuli valmib F. v. Neuleiteri protokollilise raamatu eessõna.

Märkus: raamat sisaldab vaid Ilga perenime esitähte - Ilga K. Fenomen avastati millalgi algklassisides kirjutama õppides, vanust otseselt ei ole. Kohe anti Riia spetsialistide kätte (Dr. med. C. Amsleter, Direktor des pharmakologischen Institutes; Dr.-Ing. A Brückmann, Direktor des elektrontehnischen Institutes; Dr. theol. G Mensching, religiooniajaloo õppetooli hoidja; + veel 3 med. Dr-it) ja kohe läks ka raamat saksas trükki.

Tulemused:[muuda lähteteksti]

Ilga' "loeb neid mõtteid" mida katsealune isik näeb. Seega ainult sõnu ja numbreid, mida katseisikutele teises toas näidatakse - hõikab ta järgi, ka võõrkeelseid. Ta 1) loeb numbreid ja sõnu ning nägemise eeldus on 2) usaldus, näiteks katses nr 35, mis on tehtud õega, sisaldab 2 ebatäpsust. Katses nr 39 9-st sõnast ei näe 3me, saatja on F. v. Neuleiter. Ema silmadega näeb veatult, ka isa omadega. Venna puhul on 1 ebatäpsus. Ülejäänud katsed olid enamasti väga täpsed, nagu protokollidest lugeda võib. --Ats 18. jaanuar 2007, kell 23:25 (UTC)


Arvan, et pealkiri peaks olema "Ilga K.". Tema tegelikku nime saab vaevalt tõestada. Andres 19. jaanuar 2007, kell 11:42 (UTC)

tekst:

I osa: 21-32 lk[muuda lähteteksti]

Algab suguvõsa ülevaatega ja lõppeb Ilga näitudega. Emapoolse isa vend olevat olnud suure peaga (vesipea?), muidu olid teised kõik terved. Isa 46 a. Ema 38, vend Viktor 7a ja õde Velta 14a.

Ilga sündis 28.02.1925. Katseajal 10 a ja 4 kuud vana; 134 cm pikk ja 29 kg. Ilgal aeglane areng - 7a oli kui 2a-ne. 8ndal eluaastal olukord hakkas paranema. 1934 sügisel saadeti kooli, kuna oli teinud edusamme ja hakanud rääkima. Kirjutamisega sai kuidagi hakkama aga lugemise ja arvutamisega mitte. Ema teadis paar a fenomenist kuna laps kõneles asju mida ema üldse rääkinud ei olnud.

Järgnevad igasuguste testide tulemused, ta paistab 4-5 a lapse tasemega olema (õppimisvõime on alla 4 a taseme, madalaim ja ainega ümberkäimine on 5 a.tasemel, kõrgeim). --Ats 23. jaanuar 2007, kell 04:57 (UTC)

Vastuolusid, ebatäpsusi ja oletusi[muuda lähteteksti]

  1. Kui dr Ferdinand von Neureiter uuris 1935. aasta kevadel (aprillis) Ilga võimeid ja tüdruk oli siis 8- või 9-aastane, siis sünniaeg ei saa olla 28. veebruaril 1925.
  1. Trapene asub Alūksne rajoonis. Võib olla muidugi on veel Riiale lähemal mõni väiksem Trapene või Trapene talu.
  1. Nimekuju Ilga Kirps või Ilga Kirks. Võidi ju kirja panna isa perekonnanimi, aga tüdruku perekonnanimi peaks sel juhul olema Kirpe (Ķirpe) või Kirke (Ķirķe).
  1. Kui otsida nime Ilga Ķirpe, siis lehelt www.ogresvestis.lv leiab, et ajavahemikus 28.märtsist 11.aprillini on surnud Ilga Ķirpe, kes oli 1927. aastal sündinud.

See võib olla kokkusattumus, aga sünniaasta 1927 sobib igal juhul rohkem kui 1925, sest siis oleks tüdruk 1935 aasta aprillis just 8- või 9-aastane, samuti on Birzgale Riiale lähemal (Ogre rajoonis) kui Trapene.