Arutelu:Hotan

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Intervikid on vist kõik valed. Teised räägivad kas maakonna õigustega linnast või läbisegi mõlemast, mõnikord neid segi ajades. Andres 23. august 2010, kell 09:00 (EEST)[vasta]

Sest viimase muudatusega on määratlust nii muudetud, et nad oleksid valed.
Kui keskasula rahvaarv on kuskil eraldi välja toodud, siis on õige, et sellest saab eraldi rääkida. Aga minu meelest pole õige kaotada artiklit Hotanist, mis pole ühest ega teisest vaid on maakonna õigustega linnast ja ühtlasi ka selle linna tihedama asustusega alast, kui allikad üldjuhul sellist vahet ei tee ja linkimine ühele või teisele oleks seeläbi kunstlik. Kui selline artikkel juba on, siis ei pruugiks kindla elanike arvuga keskasulast eraldi artiklis rääkida, nagu teistes vikides mõistlikuks peetakse.
Kas on üldse kindel, et maakonnaõiguse linna keskuseks peetakse seda kindla elanike arvuga keskasulat või esitab mõni allikas seda nii? Pikne 23. august 2010, kell 15:31 (EEST)
Kui allikad ei tee vahet ja kontekstist asi ei selgu, siis ei saa neid allikaid kasutada, sest pole selge, millest on jutt.
Meil pole olnud sellist artiklit, mis pole ühest ega teisest.
Ma ei tea, kas keegi peab niisugust asja mõistlikuks. Sellistel artiklitel pole sageli saba ega sarvi.
Pealinn on EE järgi asula, sama peaks käima ka halduskeskuse kohta. Andres 23. august 2010, kell 15:38 (EEST)[vasta]
Minu meelest on selge, et allikas on juttu maakonnaõigustega linnast, olenemata sellest kas ühtlasi võib juttu olla ka keskasulast või mitte. Minu meelest see on meie viga, mitte suurema osa allikate viga, kui linkida ei saa.
Ma ei öelnud, et peaks olema artikkel, mis pole millestki (ühest ega teisest), vaid artikkel, mis on ühest ja ühtlasi selle ühe konkreetsemast alaosast.
Antud juhul ma ei tea keskuse kohta, aga arvan, et ka haldusüksuseks olevat maakonna õigustega linna saab ringkonna keskuseks pidada ja pigem peetaksegi. Ja maakonna õigustega linna saab ka asulaks pidada, kui ta ka peaks teisi asulaid hõlmama. Pikne 23. august 2010, kell 15:51 (EEST)
See, et linkida ei saa, ei tulene mitte allikatest, vaid artiklite ülesehitusest teistes vikidest. Ma ei taha öelda, et nendel on tingimata viga, aga leian, et meil on parem.
Ma ei saa aru, miks on parem teha üks artikkel kahe asja kohta.
Saab pidada. Aga mis siis?
Asula ei saa teisi asulaid hõlmata. Andres 23. august 2010, kell 15:57 (EEST)[vasta]
Ma ei öelnud üks artikkel kahe asja kohta, vaid üks artikkel ühe asja kohta, mis räägib ühtlasi ühe konkreetsemast alaosast. Sellepärast, et mulle jääb mulje, et mujal sellist ranget vahetegemist pole nagu siin.
Muud midagi, kui et täpsemalt teadama võib sama hästi öelda, et ringkonna keskuseks on hoopis maakonna õigustega linn. Miks ei saa hõlmata. Sõnal asula pole eesti keeles sellist määratlust, mis selle välistaks. Pikne 23. august 2010, kell 16:05 (EEST)
Sa ju ise ka olid nõus, et on tegu kahe asjaga, muidu ei saaks ju ühest asjast eraldi rääkida. Range vahetegemine on ka mujal, või kui ei ole, siis nad soperdavad.
Minu meelest sõnal "asula" just on selline tähendus, mis välistab hõlmamise. Aga seda võib demograafidelt ja geograafidelt üle küsida.
Tõenäoliselt küll öeldakse mõnes ametlikus allikas keskuseks või pealinnaks mitte asula, vaid haldusüksus (suurvald, maakonna õigustega linn, ringkonnaõigustega linn ja mis seal veel oli). Kui see on tõendatud, siis me võime seda mainida, aga peab mainima ka keskust kui asulat. Andres 23. august 2010, kell 16:20 (EEST)[vasta]
Saab ju ühtaegu nii mõisteid eristada kui ka ühest asjast rääkida, kui teine on osa esimesest. Samas, kas Hotani puhul üldse on kuskil kaks erinevat elanikearvu välja toodud nagu Shanghai puhul? Ma ei leia. Pikne 23. august 2010, kell 19:26 (EEST)
Inglise vikis on teksti esimeses lõigus toodud linna elanike arv ja infokastis maakonnaõigustega linna elanike arv. Selget eristust ei ole. Andres 23. august 2010, kell 19:40 (EEST)[vasta]
Viidet ega aastat pole. Kas infokasti arv õige ja käib ta kindlasti maakonna õigustega linna kohta ja esimeses lõigus toodu ei käi? Kui selget eristust pole, kas siis üldse õnnestub eristada? Pikne 23. august 2010, kell 19:50 (EEST)
Ainult tolle artikli põhjal ei saagi eristada. Andres 23. august 2010, kell 21:20 (EEST)[vasta]
Mille põhjal meie eristame? Pikne 23. august 2010, kell 22:17 (EEST)
Meil on ju jutt ainult linna elanike arvust. Linna andmed on näiteks siin. Andres 23. august 2010, kell 22:39 (EEST)[vasta]
Me ju eristame millegi järgi, kui maakonna õigustega linnast tuleb kirjutada teises artiklis. Mille järgi aru saab, et viidatud lehel ei peeta silmas maakonna õigustega linna? Pikne 23. august 2010, kell 22:56 (EEST)
Vaata [1] ja sealt edasi. Sellel saidil antakse Hiina puhul asulapõhised andmed. Andres 24. august 2010, kell 00:09 (EEST)[vasta]
Ma ei leidnud Hiina kohta. Seal on kirjas, et antud on nii haldusüksuste, suurlinnade kui linnaliste alade elanike arve. Asula all võib ka maakonna õigustega linna silmas pidada. Kas Hotanis üldse on tihedamalt asustatud keskasula? Pikne 24. august 2010, kell 00:21 (EEST)
[2] [3]
Hiinas tehakse vahet haldusüksuse linnalise keskuse ja kogu haldusüksuse vahel. Rahvaloenduse andmed on ka esimese kohta. Linnarajoonide kohta on eraldi andmed, ja ka linnarajoonid võivad hõlmata maapiirkondi. Andres 24. august 2010, kell 00:47 (EEST)[vasta]
Jah, saan aru, Shanghai puhul on sellised andmed olemas. Aga siinse puhul? Pikne 24. august 2010, kell 09:12 (EEST)
Need andmed on ka siinse puhul, ja World Gazetteer neid ka kasutab. Andres 24. august 2010, kell 23:06 (EEST)[vasta]
Kas World Gazetteeris on kaks elanike arvu toodud? Seal pole ju täpsustatud, kas tegu on keskasula või maakonna õigusega linna elanike arvuga. Pikne 24. august 2010, kell 23:10 (EEST)
Maakonna õigustega linnade elanike arve World Gazetteeris üldse ei ole. On selgitatud, et võimaluse korral esitatakse asulate elanike arvud. Kuidas see Hiina puhul on võimalik, seda on selgitatud. Andres 25. august 2010, kell 00:43 (EEST)[vasta]
Ole hea ja viita siis, kus kohas täpselt on ühemõtteliselt selgitatud, et Hiina ja Hotani puhul on tegu keskasula elanike arvuga ja mitte ühtlasi maakonna õigustega linna elanike arvuga. See pole ju ilmne, et igal linnaks nimetataval haldus- või asustusüksusel on veel erinev keskasula, mille elanike arvu üle avet peetakse. Pikne 25. august 2010, kell 08:59 (EEST)
Artiklis World Gazetteer ei ole see kuskil puust ja punaseks ette tehtud, kuid minu meelest saab viidatud selgitustest selle välja lugeda, et tegu ei ole maakonna õigustega linna elanike arvuga. Haldusüksuse linnalise keskuse üle peetakse Hiinas eraldi arvestust, ja sellest on lähtutud. Tõsi küll, mõnel juhul ei ole linnalise keskuse asustus kompaktne.
Me saaksime selles veenduda, võrreldes andmeid maakonna õigustega linna ja linnalise keskuse kohta.
See, et igal linnaks nimetataval haldusüksusel on eraldi keskasula, pole kindel, aga tavaliselt see nii paistab olevat. Ma ei ole leidnud ühtki näidet, kus see nii ei oleks, st kus linnale ei oleks liidetud maapiirkondi. Sellisel viisil need haldusüksused ongi ju moodustatud. Andres 25. august 2010, kell 09:46 (EEST)[vasta]

Noh, eks võib ju ka kaardile viidata. Andres 1. september 2010, kell 15:52 (EEST)[vasta]