Arutelu:Hansarist

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kumba klassi Hansarist kuulub, kas medalite või ordenite klassi.Akra 20. mai 2008, kell 11:02 (UTC)

Pigem ikka medal, kuna tal on üks klass ja antakse teenete eest. --OV 20. mai 2008, kell 11:09 (UTC)
Ka mõnedel ordenitel on vaid üks klass.--WooteleF 20. mai 2008, kell 11:44 (UTC)
Kindlast ei saa klassifitseerida klasside järgi Akra 20. mai 2008, kell 14:14 (UTC)

Üks asi, mis medalit kindlalt ordenist eristab on see, et ainult medalil võib olla kuid ei pea olema kujundatud ka tagakülg ehk revers. Ordenil seda ei ole. Nii et need Handsaristid on medalid, kuna neil on kujundatud ka tagaküljed.Akra 20. mai 2008, kell 14:20 (UTC)

Selle järgi ei saa ka eristada kuna kaelariputatavatel ordenitel on enamsti revers olemas. Ma arvan, et erinevus peitub sõna "orden" tähenduses. Orden tähenas ordut. Enamike riikide ordenitel on klassid a la Liige, Ohvitser, Komandör, Suurkomandör (need on võetud konkreetselt briti ordenitelt). Seega austatakse inimest ordusse võtmisega ning selle sümboliks on auraha.--WooteleF 21. mai 2008, kell 09:56 (UTC)
Lappasin läbi kõik vene ordenid peale numbri ja tootja ei ole seal küll midagi. Kui välismaa ordenitel on revers kujundatud, siis ei saa seda ka aluseks võtta. Vaatasin ka mõningaid tarku raamatuid medali puhul mainitakse tagakülje kujundamist, ordeni puhul ei leidnud seda kusagilt.Akra 21. mai 2008, kell 20:27 (UTC)
Miks välismaa ordeneid ei saa aluseks võtta? Aga üldiselt jään oma eelmainitud arvamuse juurde, et ordenit ei saa üleüldse iseloomustada reversi vms. sellise järgi vaid hoopise selle järgi, et orden on ordu tunnusmärk.--WooteleF 21. mai 2008, kell 20:35 (UTC)

Tsaari-Venemaa Anna ordeni neljas klass oli üldsegi mõõgale kinnitatav märgike. Ometigi oli tegu ordeni ühe klassiga. Samuti oli mitme tsaari venemaa ordeni üheks klassiks rinda riputatav medal. Siis kaela riputatav täht ja lõpuks suure lindiga täht.--WooteleF 21. mai 2008, kell 20:43 (UTC)

Kindlasti ei erista neid kandmise moodus ja kindlasti võib ja peab üldmõistete definitsiooni(Orden või medal) selgekstegemisel arvestama kõigi riikidega. See, et ordent ordust tuleneb on ka selge. Aga selgeks peab saama ka üldjuhul see, et kui mingi aumärgi kätte võttad ja peale vaatad on asi selge see on medal ja see on orden. Eesti Vikkis on seni puudu artikel Medal ja Ordeni artikel vajab ka kõvasti tööd. Kuid enne peab olema selge kuidas neid aumärke omavahel eristada. See on asja tuum.Akra 22. mai 2008, kell 07:29 (UTC)

Millise asjandusega on tegemist? Sellele küsimusele vastab tavaliselt asjanduse statuut suwa 22. mai 2008, kell 05:44 (UTC)

Jutt ei ole konkreetsest ordenist või medalis mille kuuluvuse ordenite võimedalite klassi määrab kindlasti statuut vaid üldmõistest orden või medal kuidas neid eristada.Akra 22. mai 2008, kell 07:29 (UTC)

Ma ei ole vaidlemises ja oma mõtete selgekstegemises kuigi osav. Igatahes üritan ma siin selgeks teha, et orden ja medal ei ole vastandatavad mõisted (Et võtad kätte ja vaata "ahah, see on orden ja see on medal"). Mõne ordeni üks või mitu klassi võib olla oma olemuselt medal (väike ümmargune jubin, mis ripub lindi küljes). Seda kas aumärki tuleb kutsuda ordeniks või medaliks saab teada tõesti ainult statuudist. Eesti aumärke nimetatakse üldse "teenetemärkideks".--WooteleF 22. mai 2008, kell 09:23 (UTC)
Üritan selgeks saada mida kirjutada artiklisse Medal. Ma ei soovigi kedagi ümber veenda. Ka mina ei tea kuidas neid eristada. Üldmõiste selgitamisel ei ole statuut abiks.Akra 23. mai 2008, kell 14:43 (UTC)

Eesti teenetemärkidel on ju ka medalid. Algselt olid medalid mõeldud nende isikute teenete tunnustamiseks, kelle ühiskondlik positsioon või auaste ei olnud piisav, et neile tõelist ordenit anda. Osad medalid olid ristikujulised ja neid nimetati ristideks. Antud juhul on ilmselt tegemist medaliga, kuna seda risti anti sõjas osutatud teenete eest ja kõrgemaid klasse (näiteks kaelas või mõõgarihma küljes kantavaid) tal ei ole.