Arutelu:Haigus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Tänapäeval, tingituna 'haiguse' mõiste raskesti tõlgendatavusest, on hakatud rohkem rääkima 'häirest'. Kuigi RHK tähendab Rahvusvahelist Haiguste Klassifikatsiooni, on seal läbivaks mõisteks häire."

See lause kehtib ainult F-peatüki kohta. Ülejäänud RHK on ikkagi haigused (ja muud seisundid)--Ken 12. mai 2007, kell 09:54 (UTC)
võiks julgemini kasutada ühtset terminoloogiat, muidu on kõik segamini nagu pudru ja kapsad - haigus, haigusseisund, sündroom. Vaata näiteks M00-M99; M30-M36; M30; M30.3 --Hendrix 12. mai 2007, kell 10:08 (UTC)
On õige, et "haigus" on halvasti defineeritav mõiste, aga see ei tähenda, et väljaspool psühhiaatriat "on hakatud rohkem rääkima häirest", samuti ei ole õige see järgmine lause. Haigus laias mõistes hõlmab nii vigastusi, nakkusi, häireid, sündroome, ka üksiksümptomeid. Haigus, nii nagu ma temast RHK põhjal aru saan, on (suhteliselt) kindla põhjuse, alguse, kulu, prognoosi ja lõppega seisund. Paljudel juhtudel ei saa mõnda neist elementidest kirjeldada, mistõttu on kasutusele võetud mõisted haigus(lik )seisund, sündroom (ehk sümptomite kogum). Mõisted ongi erinevad, ja paraku võivad tekitada "pudru ja kapsaid". See ei tähenda, et peaks kõike ühte patta panema. Tuletan meelde, et RHK on rahvusvaheline haiguste ja nendega seotud terviseprobleemide statistiline klassifikatsioon. Täiesti lubatud on seal kasutada ka muid, kitsamaid ja laiemaid mõisteid.--Ken 12. mai 2007, kell 10:39 (UTC)
võtsin selle 'häire' lause välja, kuna kippus tõesti liialt tendentslik ja hinnanguline olema. --Hendrix 12. mai 2007, kell 10:50 (UTC)