Arutelu:Fundamentaalosake

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sellist ümbersuunamist ei ole minu meelest otstarbekas teha. Fundamentaalosakesed on kõige elementaarsemad osakesed. Elementaarosakeste all mõeldakse mõnikord fundamentaalosakesi, aga minu meelest enamasti ka selliseid osakesi nagu prooton, mis koosneb kolmest fundamentaalosakesest. Andres 10. juuni 2007, kell 06:24 (UTC)

Artiklis Elementaarosake nimetatakse prootonit elementaarosakesest, seetõttu on see ümbersuunamine praegu kindlasti eksitav. Andres 10. juuni 2007, kell 06:26 (UTC)

Fundamentaalosake ja elementaarosake lahutatud[muuda lähteteksti]

Üritasin elementaarsuse ja fundamentaalsuse sasipundart veidi siluda. Nüüd on fundamentaalosake tõeliselt elementaarne ja elementaarosakeseks nimetame ka teisi komposiitosakesi. Kui kõrgestiaustatud füüsikud seda pahaks panevad, siis katsume korrektse mõiste subatomaarne osake sisse tuua.

Kas ka keegi peale J.Lõhmuse seda terminoloogiat (kus fundamentaalosake ja elementaarosake lahutatud on) kasutanud on? Kas seda ka praegu kusagil kasutatakse? --Hardi 6. august 2009, kell 17:27 (UTC)
Mina ei tea, kuidas Eesti füüsikutel kombeks on, igatahes mainib ka näiteks saksa viki, et eri autorite kasutus on erinev: mõned nimetavad elementaarosakesteks ainult lihtosakesi, teised hoiavad kinni traditsioonist ning nimetavad elementaarosakesteks ka osakesi, millest on praegu teada, et nad on liitosakested. Igatahes tähendab ka "aatom" 'jagamatu' ega ole rangelt võttes aatomi tähistamiseks sobiv. Andres 6. august 2009, kell 17:47 (UTC)
Kui me nüüd peaks otsustama samastada elementaarosakesi ja fundamentaalosakesi, kuidas me siis tähistame seda, mida vanasti nimetati elementaarosakesteks? Andres 6. august 2009, kell 17:49 (UTC)
Näiteks subatomaarne osake. --Hardi 6. august 2009, kell 18:00 (UTC)
Kui füüsikud on elementaarosakesed ümber ristinud subatomaarseteks osakesteks, siis miks mitte. Mulle küll tundub, et see poleks õige nimetus, sest ka aatomituumad on subatomaarsed osakesed, aga mitte traditsioonilises mõttes elementaarosakesed, välja arvatud prooton. Andres 6. august 2009, kell 18:13 (UTC)
Traditsioonilises mõttes on elementaarosake selline osake, mis pole liitosake. --Hardi 9. august 2009, kell 11:49 (UTC)
Traditsioon muutub aja jooksul. Algul nimetati mitteliitosakesi aatomiteks (sõnast, mis tähendab 'jagamatu'). Kui selgus, et see, mida praegu nimetatakse aatomiks, on liitosake, jäi aatomi nimetus sellele alles, aga osakesi, mida ei teatud liitsed olevat, hakati nimetama elementaarosakesteks. Kui selgus, et osa neist on liitsed, siis hakati mitteliitseid osakesi nimetama fundamentaalosakesteks, kuid nimetus "elementaarosakesed" säilis ka vastavastatud liitsusega osakeste kohta, mida oli seni nimetatud elementaarosakesteks. Seda ma pidasingi silmas traditsiooni all. Praegu võistlevad kaks lähenemist: hakata nimetama elementaarosakesteks ainult mitteliitseid osakesi või jätta elementaarosakese nimetus tinglikuna alles, nagu on alles jäetud aatomi nimetus.
Aga minu märkuse mõte oli selles, et kui võtta täht-tähelt, siis on subatomaarseid osakesi, mis olid viiskümmend aastat tagasi tuntud, kuid mida siis elementaarosakesteks ei nimetatud. Andres 10. august 2009, kell 18:54 (UTC)