Arutelu:Frustratsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kust on võetud, et "rahulolematus" on "frustratsiooni" sünonüüm? Andres 30. juuni 2007, kell 19:30 (UTC)

minu arust pole need ka sünonüümid..frustratsioon palju tugevama tähendusega --Hiraanitiger 30. juuni 2007, kell 19:38 (UTC)
kliiniline psühholoogia liigitab frustratsiooni rahuldamata vajaduste alla. Tõsi küll, frustration tõlgitakse eesti keelde kui frustratsioon, häiritus, pettumus, sundkatkestuspinge, tusk. Heal lapsel mitu nime.... Kuid minu meelest väljendab rahulolematus kõige paremini frustratsiooni sisu.--Hendrix 1. juuli 2007, kell 17:02 (UTC)
Vaidlen vastu - kliiniline psühholoogia EI LIIGITA frustratsiooni rahuldamata vajaduste alla, st frustratsioon ei ole rahuldamata vajaduse alaliik. Frustratsioon on seisund, mis tekib, kui inimese jaoks olulise vajaduse rahuldamine ei ole võimalik väliste asjaolude tõttu, kusjuures selle vajaduse rahuldamist peeti põhimõtteliselt võimalikuks kuni selle välise asjaolu ilmnemiseni. Rahulolematus pole sünonüüm - ma võin rahulolematu olla ka oma nina kujuga, aga see ei tekita frustratsiooni. Kuigi, möönan, et rahulolematus on frustratsiooni oluline komponent.--Ken 1. juuli 2007, kell 17:57 (UTC)
ma ei hakka selle liigitamise koha pealt vaidlema - ma lihtsalt viitan Psühhiaatria õppetooli seisukohale.
aga millist eestikeelset vastet Sa pakuksid frustratsioonile?--Hendrix 1. juuli 2007, kell 18:07 (UTC)
Psühhiaatria õppetooli seisukoha all pead Sa ilmselt silmas psühh.kliiniku lehel olevaid õppematerjale? Need on lootusetult (mõnel juhul mitte nii hullult) aegunud. Ja ka need ei nimeta frustratsiooni rahuldamata vajaduste alaliigiks. Sõna "frustratsioon" kasutamise teebki mõeldavaks see, et tal eesti keeles vaste puudub. Kui oleks omasõna, siis poleks põhjust sellise monstrumiga vehkida.--Ken 1. juuli 2007, kell 18:16 (UTC)
keegi ei keela meil tõlkimisega tegeleda, just nimelt sisulise tõlkimisega. Mina pakkusin rahuolematust. Nüüd on Sinu kord.--Hendrix 1. juuli 2007, kell 18:33 (UTC)
Aga pole ju mõtet kasutada tõlkena sõna, millel on muu tähendus, näiteks "rahulolematus". Ma võiks näiteks öelda, et "frustratsioon ehk koer". Poleks parem. Aga ka mitte halvem. Nende EKI tõlkevõimaluste hulgast annab kõige täpsemini tähendust edasi minu arvates sõna "sundkatkestuspinge" - tegevuses toimub sunnitud katkestus, mis tekitab pinge. --Ken 1. juuli 2007, kell 18:42 (UTC)
tähendab, et ootuspinge erineb sundkatkestuspingest?--Hendrix 1. juuli 2007, kell 18:51 (UTC)
Ei oska kommenteerida, oleneb, mida ootuspinge Sinu jaoks tähendab. Kas see on ootusärevus?--Ken 1. juuli 2007, kell 18:58 (UTC)
ootusärevus oleks nagu midagi sarnast põnevusega - et mis nüüd küll saab? Loterii näiteks. Ootuspinge oleks pigem see, kui naine tammub toas ringi ja ootab oma ula peal olevat meest koju - "Kas on temaga mingi õnnetus juhtunud, et koju juba ei tule"--Hendrix 1. juuli 2007, kell 19:17 (UTC)

Vikipeedia ei ole koht oma isiklike arvamuste ja seisukohtade avaldamiseks, isegi mitte juhul, kui need on argumenteeritud. Andres 1. juuli 2007, kell 22:43 (UTC)

Andrew L. Parker, Ph.D.(Faculty and Staff Assistance Program UCSF Department of Human Resources) väidab, et frustratsioon pole üldsegi emotsioon/tundmus, vaid kogemus. Ja Kaplan oma paksus psühhiaatria käsiraamatus ütleb, et frustratsioon on eesmärgipärase käitumise blokeerimine/blokeerumine (the blocking of ongoing, goal-directed behaviour) ja viib frustratsioon agressioonile.--Hendrix 2. juuli 2007, kell 05:42 (UTC)
ja paar rida allpool ütleb Kaplan, et "...the aggressive drive, such as frustration, ..."--Hendrix 2. juuli 2007, kell 05:59 (UTC)
Võtsin selle lause välja, mis ütleb, et frustratsioon on emotsioon. Andres 2. juuli 2007, kell 06:41 (UTC)
Kui vaatad, millise frustratsiooni definitsiooni mina esitasin, siis sealgi pole emotsioonist räägitud, nii et selle poole pealt olen mina küll nõus - tegemist ei ole emotsiooniga. Anna viide Kaplani leheküljele/peatükile, taga märksõnanimistus seal frustratsiooni pole. Tsitaadi põhjal tundub, et tegemist on frustratsiooniagressiivsuse hüpoteesiga, Dollard 1939.--Ken 2. juuli 2007, kell 06:54 (UTC)
mul 1980-nda aasta väljaanne. Ja leheküljel 412 teeb Robert A. Baron veidi juttu Dollardist ja tema frustratsioon-agressioon hüpoteesist. Huvitaval kombel just nimelt hüpoteesist.--Hendrix 2. juuli 2007, kell 07:04 (UTC)
Jah, sest see on hüpotees, kusjuures üsna nõrkadel savijalgadel seisev. Aga ülejäänud frustratsioonimõistet see ei kõiguta.--Ken 2. juuli 2007, kell 07:15 (UTC)
selle rahulolematusega ma panin ikka kõvasti mööda...--Hendrix 2. juuli 2007, kell 07:44 (UTC)