Arutelu:Fütoplankton

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsensioon[muuda lähteteksti]

Artikkel on sisukas, lihtsalt mõistetav ja katab kõik vajalikud tõed, mida antud teemaga tutvudes teadma peaks. Kuna fütoplanktoni kohta leidub internetis võrdlemisi vähe eestikeelset informatsiooni, on artikli autor teinud ilmselgelt hoolika uurimis- ja tõlketöö. Seega võib artikli sisulist poolt usaldusväärseks pidada.

Artikkel on korrektselt vormistatud, sisu ja pikkus on vastavuses. Sissejuhatus annab teemast adekvaatse ülevaate, põhitekst on sobivalt struktueeritud. Illustratsioonid on vajalikud ja informatiivsed, muutes artikli paremini mõistetavaks. Viited ja viite elemendid on kohased. Fütoplanktonite süstemaatikat tutvustavas lõigus võiks viiteid rohkem olla. Jääb arusaamatuks, kust informatsioon võetud on. Toon välja ka ühe viitamise vea:

Samuti ei leidu fütoplanktereid väljatoodud hõimkondade [1] kõigis taksonites. Viidates lausele, tuleb viide kirjutada lause lõppu enne punkti.

Artiklist arusaamiseks ei pea olema ekspert, tekst on lihtsalt mõistetav.

Küll jäid silma mõned näpuvead:

Erinevalt maapinna autotroofsete organismide kooslustest, milles esinevad enamasti vaid taimedest, moodustab fütoplankton väga mitmekesise rühma. Vale käändelõpp.

Endosümbiootilistest fotosünteesivatest bakteritest kujunesid ajapikku välja eukarüootse raku organellid- plastiidid. Mõttekriipsu ees ja järel peab olema tühik.

Nende alla kuulub magevee fütoplanktereid. Nende alla kuuluvad.

Koldvetikatele on omane kuldne värvus, mille tekitajaks ksantofüllide hulka kuuluv fukoksantiin. Kõrvallauses puudub verb.

Rauaga väetamise vähese efektiivususe ja ookeani ökosüsteemidega... Näpuviga

Muidu on artikkel väga informatiivne ja ülevaatlik, vormistus vastab Vikipeedia tavadele.

Mitchard 10. november 2011, kell 19:31 (EET)[vasta]


Esimene lause: miks just "veesambas"?. Sidekriipsude asemele panna mõttekriipsud, kus vaja (ja panna tähele tühikuid). Alajaotuses "Ökoloogia" tühikuviga. Teksti lõpus üks märk üle. Lauseehitus üldiselt väga hea, tubli! Adeliine 14. november 2011, kell 15:07 (EET)[vasta]

Hapniku tootmine[muuda lähteteksti]

Räägitakse, et metsad, maismaataimed toodavad fotosünteesi jääkproduktina pigem väiksema osa nö Maa igaaastasest bioloogiliselt juurdetekkivast hapnikust (O2) ja põhiosa toodab just see fütoplanktoni nimeline grupp veekogudes, ookeanides. Vastab see tõele? Keegi teab äkki täpsemaid hinnangulisi protsendinumbreid? --Nimelik (arutelu) 12. veebruar 2021, kell 19:28 (EET)[vasta]

  1. Reynolds, C.S. 2006. Ecology of phytoplankton. Cambridge University Press. Lk 5-10; 15-19.