Arutelu:Erand kinnitab reeglit

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See väljend on tõlge ladinakeelsest väljendist "Exceptio confirmat regulam [in casibus non exceptis]". Ta pärineb Rooma õigusest ning tema mõte seisne selles, et erandid selgitavad reegli tähendust ning piirjoonistavad tema kehtivuspiirkonna.

Olen muidugi nõus, et seda väljendit on hiljem ka ümber tõlgendatud.

See ei pea paika, et reeglil ei ole erandeid. Reegel ei pea olema üldkehtiv. Andres 10:17, 17 Mar 2005 (UTC)

Näiteks grammatikas on paljudes keeltes üldreeglid ja siis on ebareeglipärased sõnad (inglise k. irregular verbs tuleb esimese asjana pähe).

Tunnen isiklikult mõnda meest, kes ei ole siga. Taivo 12:19, 18 Mar 2005 (UTC)

Reegel teaduses, nagu matemaatikas, on siiski erandivaba. Ma märgin seal ka ära, et mõnes mitte.

Sõnal "reegel" on eri valdkondade terminoloogias erinev tähendus. Üldkeeles ja mitme valdkonna terminina ei tähistata sõnaga "reegel" midagi niisugust, millel ei saa olla erandeid. Kas "reegel" on matemaatikatermin? Kuidas reeglit defineeritakse? Andres 13:07, 18 Mar 2005 (UTC)

Mina olen üsna kindlal seisukohal, et sead on täiesti teine liik, kui inimesed, seega ei saagi leida kuidagi erandit, sest silmnähtava erandi leidmine tähendaks juba automaatselt seda, et vähemalt kuidagi peab see reegel paika pidama.

erandid selgitavad reegli tähendust

 "Lause on tulnud sellest, et võimalus leida reeglipäras erandeid näitab seda,
 et reeglipära üldse midagi ütleb -- näiteks lausele "kõik mehed on sead"
 erandeid leida ei saa, sest lause ei ütle tegelikult suurt midagi, samas
 lausele "inimeste juuksed ja habe on sarnast värvi" saab leida erandeid,
 järelikult see lause ütleb midagi."

Kuidas muudmoodi saaks nad tähendust selgitada?

Erandid reeglist selgitavad, milliste juhtude kohta reegel (mitte reeglipära; jutt on algselt juriidilisest reeglist) ei ole mõeldud käima. Andres 13:07, 18 Mar 2005 (UTC)

ning piirjoonistavad tema kehtivuspiirkonna

Kehtivuspiirkonna piirjoonistamine ei ole enam "kinnitamine", ehkki erandid seda kahtlemata ka teevad.--Tvali 12:38, 18 Mar 2005 (UTC)

Väljendi täielik tõlge on "Erand kinnitab reeglit juhtudel, mis jäävad erandi alt välja." Sõna "confirmat" tõlgitakse tavaliselt "kinnitab". Võib-olla ei ole see tõlkevaste siinkohal kõige parem, kuid midagi taolist selle väljendiga algselt silmas peeti. Andres 13:07, 18 Mar 2005 (UTC)
Ja milliseid juhtusid mina siis silmas pean?

Aga ilmselgelt on minu tähendusvarjund pisut laiem, kui Sinu oma. Võid kitsendada. Mina seda vajalikuks ei pea. Ladinakeelse lause võiks loomulikult ära anda koos tõlkega :)--Tvali 13:23, 18 Mar 2005 (UTC)


Tglt, et aus olla, mul on täiesti ükskõik, mis siin artiklis on & ma kirjutasin selle artikli ainult sellepärast, et lause "erand kinnitab reeglit" selle tavakasutuses käib mulle närvidele :) --Tvali 13:29, 18 Mar 2005 (UTC)

mu arust saaks täitsa asjaliku artikli, kui oleks see üksainusmas lause: "Erand kinnitab reeglit - See väljend on tõlge ladinakeelsest väljendist "Exceptio confirmat regulam [in casibus non exceptis]". Ta pärineb Rooma õigusest ning tema mõte seisne selles, et erandid selgitavad reegli tähendust ning piirjoonistavad tema kehtivuspiirkonna."

Tegemist on ju väljendiga ja ei enamaga. Muu jutt sobiks filosoofilisse arutellu reeglistiku ja erandlikkuse teemal...--Hendrix 13. mai 2007, kell 19:35 (UTC)


Välja tõstetud:

"Erand kinnitab reeglit" on rahva hulgas levinud lause, mis tegelikult ei vasta tõele. Reeglil ei ole erandit, ehkki reegel võib ise sisaldada erijuhtusid (sellisel juhul on see selle reegli sõnastuses sees). Erand võib olla reeglipäral või seaduspäral, ehkki viimaseid nimetatakse reegliteks teadustes, kus tegelikult rangeid reegleid ei ole, nagu paljud humanitaarteadused.

Lause on tulnud sellest, et võimalus leida reeglipäras erandeid näitab seda, et reeglipära üldse midagi ütleb -- näiteks lausele "kõik mehed on sead" erandeid leida ei saa, sest lause ei ütle tegelikult suurt midagi, samas lausele "inimeste juuksed ja habe on sarnast värvi" saab leida erandeid, järelikult see lause ütleb midagi.

Andres 13. mai 2007, kell 22:40 (UTC)


Siia ei viita midagi. Andres 13. mai 2007, kell 22:42 (UTC)


Ma ei ole kindel, kas see ikka on kõnekäänd. Andres 23. august 2008, kell 06:39 (UTC)

Kindlasti on, vähemalt perioodist 2005 ja varem meenub üks fraasi regulaarne kasutaja. Hilisemast hetkel ei meenu, kuid minu mälu puhul ei ole see üllatav. VoidLurker 29. veebruar 2012, kell 04:20 (EET) 29. veebruar 2012, kell 04:25 (EET)[vasta]