Arutelu:Elementaargeomeetria

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas Kaasik kasutab siin väljendeid "tasane ruum" ja "kolmemõõtmeline eukleidiline ruum". Kui jah, siis kuidas ta neid defineerib? Andres 10. mai 2009, kell 16:51 (UTC)

Aa, ma vaatan, et viide lõpeb ära. Mul on mõlema termini kohta vastuväide. Väljendit "tasane ruum" minu teada matemaatikas ei kasutata, või kui, siis väga harva. "Kolmemõõtmeline eukleidiline ruum" võiks ehk sobida, kuid mitte nii, nagu see vastavas artiklis defineeritud on, sest vektorruumi mõistet elementaarmatemaatikas ei kasutata. Andres 10. mai 2009, kell 16:54 (UTC)

Kui vaadata kõrgema matemaatika definitsiooni, siis elementaargeomeetrias ei kasutata ka analüütilist geomeetriat, küllap siis ka üldse mitte vektoreid. Andres 10. mai 2009, kell 16:56 (UTC)

Elementaargeomeetrias kasutatakse vektoried samavõrd, kui neid kasutatakse palnimeetrias või stereomeetrias. Kui (Kaasikust mitte lähtuda ja) elementaargeomeetriat võtta nö geomeetriana, mida õpetatakse põhikoolis, siis pole põhjust vektori mõistet kõrvale heita. Mõlemal juhul pooldan eelkõige artikli kolmemõõtmeline eukleidiline ruum muutmist nii, et see kätkeks endas nii naiivset kui absrtaktset (tasase) ruumi käsitlust. --Hardi 10. mai 2009, kell 17:54 (UTC)
Juhin praegu tähelepanu sellele, et praegu väidetakse siin sisuliselt, et elementaargeomeetrias vektoreid pole. Mina kasutaksin ise ka küll seda mõistet nii, et seal on vektorid (küll mitte vektorruum), kuid meil pole selle kohta tõendeid, vaid on tõendid vastupidise kohta.
Jah, toda artiklit võib muuta, kuid tuleb korraldada nii, et linkimisel oleks üheselt selge, millest jutt käib. Andres 10. mai 2009, kell 18:57 (UTC)
Juhiksin tähelepanu ka sellele, et mõiste "kõrgem matemaatika" pole range. Samuti ei saa ilmselt rangelt võtta väidet, et elementaargeomeetriast on välistatud kogu "kõrgem matemaatika". Seega mingil määral mitmetimõistmist on antud määratlusse paratamatult sisse kirjutatud. --Hardi 10. mai 2009, kell 19:55 (UTC)
Siis oleks parem mitte mainida kõrgemat matemaatikat ja rääkida konkreetsemalt. Arvan siiski, et "elementaarmatemaatika" algselt (ütleme, 50 aastat tagasi) just seda tähendaski, et seal isegi mitte vektoreid ei kasutatud. Andres 10. mai 2009, kell 21:44 (UTC)

Jälle sama probleem ruumi ja tasandi mõistega. Andres 3. juuni 2009, kell 14:33 (UTC)