Arutelu:Elektronskeem

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas "Elektronskeem" on sama, mis en:Electron configuration?--Rünno 2. oktoober 2009, kell 13:19 (UTC)

Saatsin küsimuse selle teemaga tegelevale professorile. Siin on tema vastus:

"Mina sellist terminit nagu "elektronskeem" ei kasuta. "Electron configuration" vastena olen kasutanud "elektronkonfiguratsioon". Konfiguratsioon = paigutus, asend. Skeem viitab nagu selle paigutuse ülesmärkimise või -joonistamise viisile; millisele nimelt, on termini väljamõtleja suva.

Kus see termin ette tuleb? Oletan, et mingis kooliõpikus, kus autor on sellele meelevaldselt "konkreetse ja täpse" sisu andnud? Väike kontroll näitab, et Lembi Tamm'e X klassi õpikus lk 271 on määratlus "Elektronskeem - aatomi elektronkatte ehitust kirjeldav skeem, mis näitab elektronide arvu elektronkihtides".

Inglise-vene-eesti keemia sõnaraamatus seevastu ei ole märksõna "elektronskeem", seega terminoloogiakomisjon pole sellist mõistet oluliseks pidanud.

Igatahes ei paneks ma võrdusmärki konfiguratsiooni (miski, mis objektiivselt eksisteerib aatomis) ja skeemi (selle objektiivselt eksiteeriva nähtuse ülesmärkimise viis) vahele." 193.40.244.212 5. oktoober 2009, kell 06:46 (UTC)

Kes see professor ei lubanud oma nime mainida? Andres 5. oktoober 2009, kell 07:16 (UTC)
Ei ole küsinud. Elvim 7. oktoober 2009, kell 06:10 (UTC)

Tegu on õige märkusega. Suunasin lehe elektronkonfiguratsioon siia, kuid tähistust ja tähistatavat tuleks siiski eristada. --Hardi 5. oktoober 2009, kell 20:21 (UTC)