Arutelu:Debiilik

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis tähendab "triviaalne mõiste"? Andres 25. aprill 2007, kell 15:29 (UTC)


Seda sõna kasutatakse üldkeeles sõimusõnana. Andres 25. aprill 2007, kell 15:29 (UTC)

triviaalne tähendabki seda, et mõiste 'debiilik' on kergelt halvamaiguline. Nagu alkohoolik, skisofreenik jne. Korrektses meditsiinilises terminoloogias peaks ütlema skisofreeniahaige, alkoholismihaige jne. Kuidas eesti keeles peaks ütlema, kas debiilsushaige - pole sugugi kindel.
paraku kipub mõistega 'debiilsus' kaasuma labasus. Ilmselt sellepärast kasutataksegi RHK-10 eufemisme: kerge, mõõdukas jne... Eks psühhiaatrilise terminoloogiaga ongi see häda, et vastavatel mõistetel on folklooris halvustav maitse man.... Hendrix 26. aprill 2007, kell 09:21 (UTC)
mina jätaksin selles artiklis kõik nii nagu on. Tegemist on folkloorialase mõistega. Hendrix 26. aprill 2007, kell 11:54 (UTC)
Esiteks, "triviaalne mõiste" on selle kohta ebasobiv väljend, sest jutt ei ole siis ju mõistest, vaid sõnast.
Teiseks, sõna "triviaalne" sõnade kohta kasutatuna tähendab minu meelest pigem 'nomenklatuuriväline'. Vähemalt keemias kasutatakse seda sõna nii. Sõna "debiilsus" võib ju tõesti pidada nomenklatuuriväliseks, kuivõrd haiguste nomenklatuur näeb ette teise termini.
Kolmandaks, sõnad "debiilsus", "debiilne" ja "debiilik" on hiljuti olnud meditsiiniterminid. ÕS-is on "debiilsus" ja "debiilne" seniajani meditsiiniterminitena kirjeldatud. Kasutus sõimusõnadena on sekundaarne ning poliitiliselt korrektsete meditsiiniterminitena on hoopis hiljutine. Ka "skisofreenik" on ÕS-is meditsiiniterminina märgendatud. Minu meelest ei ole nendes sõnadest iseenesest midagi labast. Labane varjund tuleb juurde, kui need sõnad labasesse suusse satuvad. Ja ega eufemismid ei aita. Need tuleb varsti jälle asendada. Minu meelest on ka "vaimne alaareng" ja isegi "kerge vaimne alaareng" juba labastesse suudesse sattunud. Andres 26. aprill 2007, kell 15:32 (UTC)

"Debiilikuks nimetati varasemas meditsiiniterminoloogias debiilsust" - siin hammustab uss ennast sabast - defineerime tundmatut tundmatu kaudu. --85.253.44.216 4. veebruar 2009, kell 18:08 (UTC)

Nõus. Kui tahtmist on, tee ümber. Kas debiilsuse all mõisteti sama mis praegu kerge vaimse alaarengu all? Sel juhul tuleks debiilsus kerge vaimse alaarengu alla ümber suunata. Andres 4. veebruar 2009, kell 18:16 (UTC)
On jah sünonüümid. Nii, et ümber suunamine oleks mõistlik
Millise allika põhjal saab seda väita? Andres 11. veebruar 2010, kell 11:44 (UTC)
Eneselegi üllatuseks märkasin, et debiilsust ja debiiliku mõistet ei kasutata isegi meditsiinis enam. Küll aga idiootia. link
Link ei avane. Andres 11. veebruar 2010, kell 13:31 (UTC)

Proovi uuesti

Avanes. Aga kus see idiootia seal on? Andres 11. veebruar 2010, kell 14:19 (UTC)

Vaatan, et võrreldes idiootia artikliga on selle vist kirjutanud mõni sotsiaalteaduste taustaga inimene, sest siin peetakse debiilik ja debiilsus mõisteid endisteks. Ometi samast klassifikatsioonist pärinevad mõisted. Au artikli autorile siinjuures.


Kas meil on tarvis artiklit sõna kohta?

Intervikidega läheb raskeks. Andres 19. oktoober 2011, kell 20:00 (EEST)[vasta]