Arutelu:DNA replikatsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on äärmiselt põhjalikult kirjutatud, antud teema on 100% kaetud. Artikli pikkus on vastavuses nõutuga ning äärmiselt korraliku teadusliku artikli pikkusega. Kõik viited on üle kontrollitud, põhjalikud ning avanevad õige koha pealt. Artiklis kasutatav kirjandus on autoriteetne ja erinevaid teoseid on antud artikli puhul kasutatud piisavalt. Pildid on väga informatiivsed ning äärmiselt teemakohased.

Artikli ülesehitus on hästi läbimõeldud ning pean seda hea artikli nime vääriliseks. Teema on hästi lahtiarutatud ning põhjalikult on seletatud kõiki DNA replikatsioonis osalevaid tegureid ning faktoreid. Tekst on arusaadav ka inimesele, kes ei ole antud teemaga varem kokku puutunud.

Teksti sisus esinevad vead: 1)Polümeraasi ahelreaktsioon (PCR) on kunstlikul sünteesil kasutav. (Peaks olema kasutatav tehnika) 2)Nende nukleotiidide vaheline interaktsioon moodustab fosfodiestersidemeid ning seeläbi moodustub DNA kaksikheeliksi fosfaat-desoksüriboos selgroog (aluspaarid on sissepoole suunatud). (Seal vahel võiks olla sõna “seeläbi” – parandab oluliselt loetavust.) 3)Ükski teadaolev DNA polümeraas ei ole võimeline alustama täiesti uue ahela sünteesi, vajatakse vaba 3’-OH rühmaga praimerit, millele esimene nukleotiid liita.(Sünteesti ja koma vahel on seal artiklis tühik, mida olla ei tohiks.) 4)Seda protsessi alustatakse kindlatel DNA lõikudel (kas ei peaks olema kindlatelt DNA lõikudelt), mida nimetatakse originideks. 5)Oringinid (peaks vist olema Originid) on tavaliselt A-T rikkad (sisaldavad palju adeniini-tümiini aluspaare) ja aitavad sellega lahtikeerdumisele kaasa, sest A-T aluspaaridel on kaks vesiniksidet(mitte kolm, nagu C-G paaridel). 6)Kontrollpunktide läbimine on omakorda reguleeritud erinevate valkude, näiteks (enne näiteks ja pärast koma on tühik) tsükliinide ja tsükliin-sõltuvate kinaaside interakstioonideinteraktsioonide poolt. 7)Eukarüoodid alustavad DNA replikatsiooni mitmetest kromosoomi järjestustest korraga, seega (“mistõttu” sobib seega asemel paremini) võivad replikatsioonikahvlid kohtuda ning termineerida replikatsiooni samuti mitmetes kromosoomi järjestustes.

Grammatika vead: 1) Kahes lauses esineb sidekriipsu kasutamise viga: a)sõna vigadeparandus-mehhanismid puhul ning selles lauses võiks kasutada sidekriipsu(Seega on sünteesitava DNA telomeerid lühemad kui algse ahela telomeerid, see on somaatilise raku puhul tavaline nähtus.) 2) Koma viga selles lauses(Mõlemad ahelad, algsest kaheahelalisest DNA molekulist, töötavad komplementaarse ahela sünteesil matriitsina.)


--Adele 9. detsember 2011, kell 01:42 (EET)[vasta]


  • veaparandusmehhanismid
  • kas originile ei ole eesti vastet?
  • trifosfaat desoksüribonukleosiid ei tundu keeleliselt õige, see peaks olema vist sidekriipsuga kokku kirjutatud
  • enamikul bakteritel ("enamik" alati ainsuses)
  • Lauses "Kuna bakteritel on tsirkulaarsed..." praegu koma puudu. Võid ka lauset veidi muuta, et koma polekski vaja
  • mõned näpuvead (tähevead, tühikud), leia need palun ise

Tubli! Adeliine 13. detsember 2011, kell 16:18 (EET)[vasta]