Arutelu:Autoriõiguse seadus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Koostades artiklit Autoriõiguse seadus, siis samas pean silmas seda, et me tahtmata võime siin Vikipeedias rikkuda autoriõigust - nii on ka minuga juhtunud. Parim lahendus, on ise oma sõnadega kirjutada aga igaühel see ei õnnestu. Teiseks on mõisteid jne., mis tuleks sõna-sõnalt kopeerida (copy - paste) avalikest kättesaadavatest allikatest, et säiliks tema originaalsus ja tähtsus (autori või autorite grupi).

Osa materjale on väga pikad, et ise neid oma sõnadega ümbertöötleda, see ka mõtetu ajaraiskamine. Tähtsam silmas pidada ja ka lihtsam on, et ilma autori poolt antud õiguseta, lubab seadus kopeerida, avalikest allikatest, algset varianti sõna-sõnalt, juhul kui artikkel ei kanna ärilist eesmärki ehk puudub teenimisvõimalus. Sel juhul reprodutseerijal on kohustus viidata: autori nimi, teose nimi ja avaldamisallikas.

Juhin tähelepnu veel sellele, et Vikipeedia on kollektiivne projekt teaduslikel, hariduslikel, informatsioonilistel eesmärkidel, millega tegelevad miljonid kaastöötajad üle maailma - see on sama kui üks suur grupp autoreid, kes uurivad-otsivad materjale kogu maailmast, et luua teadmiste andmebaas. Niisiis me kõik oleme kaasautorid ja kui leiame hea-kvaliteetse materjali, siis ma ei näe selle ümbrtöötlemise vajalikkust vaid toimetada nii nagu eespool mainisin.

Samas võime olla ka artikli autorid, juhul kui me oleme uurinud ja omal moel toimetanud, siin Vikipeedias, artklit - nii sõnas kui pildis. Esmaavaldaja artikkel fikseeritakse automaatselt tema autorsusele (ka IP-aadress on niinimetatud autori pseudonüüm, mille kaudu on võimalik tõendada autorsust). Kui artikli teostaja-looja allkirjastab omanimeliselt artikli, siis sellest hetkest on ta koheselt artikli autor, kelle õigusi hakkab kaitsma-reguleerima seadusandlus. Samas autoril tekib õigus nõuda, vastava riigi, vastavalt seadusandlusele kaitset-kompensatsiooni.

Oletame, et ma kirjutan artikli siin Vikipeedias ja kinnitan, selle oma nimega või mul on ainult näha IP-aadress, siis sellest hetkest seaduse järgi ei tohi, ilma minu nõusolekuta, väljaarvatud juhul kui on märge: "Täienda või Toimeta jne., enam keegi artiklit muuta-täiustada-parandada (juriidiliselt). See, kes seda eirab (rikub seadust) ja riskib sellega, et ma annan seadusliku käigu ja nõuan minu autoriõiguste rikkumise eest rahalist kompensatsiooni. :-)) Isegi kui see oli naa tobe artikkel, mis väärib kustutamist.

Millised me tegelikult oleme - eks seda näeme-kogeme koostööd tehes - ju ikkagi me tulime siia kaasaaitama aga mitte sõdima - mööda kohtuid käima. Niiet - tähtsam on eetiline kui seadusandlik suhtumine. Vastasel juhul olen sunnitud käituma "nendega" nii nagu oletasin ja siis varuge raha (hulga raha), et minuga kohtuda kohtus. :-)) Paul 13:45, 12 Nov 2004 (UTC)

Kaks märkust. Esiteks ei ole me vikipeedia artikli autorid, vaata seda, mingit tasu ega kompensatsiooni ei saa me nõuda, sest vikipeediasse kirjutades oleme nõustunud loovutama oma õigused sellele artiklile. Ma võin eksida, sest juriidilistes küsimustes olen nõrk, aga mina olen nii asjast aru saanud.
Teiseks ei ole see päris nii, et kui artikkel ei kanna ärilist eesmärki siis võib seda vabalt kopeerida. Seda seepärast, et siis me peaksime ütlema kelle artikkel see on (nime alla panema), seda me, aga teha ei saa, sest Vikipeedias autorlust ei ole. Ja muidugi ei ole teiste tagant varastamine lihtsalt ilus tegu, ükskõik, kas ta on seaduslik või mitte. Seega palun mitte panna Vikipeedia artiklitesse mujalt kopeeritud materjali. Inglise vikipeedias olen näinud tihti artikleid mis on lihtsalt ümber tõstetud teistest allikatest. Me võiks sellest hoiduda. Siim 14:02, 12 Nov 2004 (UTC)
Soovitan Eesti seadustele praeguse kat. asemel määrata kategooriaks näiteks "Eesti seadused". Kindlasti pole konkreetsele seadusele vaja sellist kategooriat nagu "Õigusteadus". Siim 14:07, 12 Nov 2004 (UTC)
Ma ei ole nii väitnudki, et me oleme Vikipeedia autorid vaid me artiklid on Vikipeedias ühe autori või kollektiivse autorsuse teos-looming. Ka ei tähenda, et Vikipeedia sisemiselt lepib kokku oma reeglid või kehtestab ülemaailmsed reeglid - ikkagi jääb kohalik seadusandlus kõrgemaks, see on reaalsus. Kasutajaks registreerides ma loovutan oma õiguse - see on nii aga need paljud, kes ei ole registreerinud ja ei nõustu Vikipeedia reeglitega, siis siin on see risk olemas seadusega pahuksisse minna. Ega minagi ole selle ala spets aga üht-teist ikka jagan ja on kogemusi (häid) - niiet vaevalt Sa oled asjast valesti aru saanud, loomulikult on eetiline suhtumine tähtsam - ka minu jaoks. See on mõte, kategooria: Eesti seadused - teen muudatused. Paul 14:31, 12 Nov 2004 (UTC)
Kiirustasin ja tegin kategooria Eesti seadused aga ehk veel õigem oleks kategooria: Eesti seadusandlus, kuhu koonduvad nii seadusesd, seadustikud, määrused jne. Paul 14:59, 12 Nov 2004 (UTC)
Ma siin vaid muutsin sinu lingid Eesti seaduste kategooriale nii, et nad sellele ka viitaksid. Wikilink kategooriale on koodis niisugune:
[[:Kategooria:Eesti seadused]]
ja näeb välja nii:
Kategooria:Eesti seadused
Et "Kategooria:" osa nähtav ei oleks, kasuta | märki (nimetan seda tinglikult toruks, ehk pipe inglise keeles), nagu tavaliste artiklite linkimisel alternatiivsete lingitekstidega:
[[:Kategooria:Eesti seadused|Eesti seadused]]
-Mardus 4. august 2007, kell 05:38 (UTC)

Artiklis ei mainita sõnagagi, et jutt on Eesti seadusest.

See on absurd:

Autoriõiguse seadus on seaduseandja poolt vastuvõetud seadus, millel on: *juriidiline õigus oma teosele

Andres 5 juuli 2005 18:57 (UTC)

See absurd seisab siin juba üle viie aasta! Adeliine 20. mai 2010, kell 20:27 (EEST)[vasta]

Ingliskeelses Vikipeedias on eraldi autoriõiguse artikkel ning eraldi artiklid seaduste kohta näiteks Ameerika Ühendriikides (artiklid sama seaduse kohta on olemas ka teistes keeltes) kui ka teistes riikides. Antud artikkel peaks olema hoopis nimega "Eesti autoriõiguse seadus" (sõltuvalt vajadusest läbivate suurte algustähtedega) ning autoriõiguse artikkel oleks siis autoriõigusest kui sellisest. "Eesti autoriõiguse seadus" võiks siis kokku võtta kaasaegse seaduse, selle toimetused, tähtsamad muudatused ning kuidas need tänapäeval mõju avaldada võivad. -Mardus 4. august 2007, kell 05:29 (UTC)

Eesti seaduse nimi on "Autoriõiguse seadus". Mul on ettepanek kirjutada siin Eesti seadusest, teiste riikide seadustest teiste pealkirjade all ning autoriõiguse seadustest üldse artiklis Autoriõigus. Andres 4. august 2007, kell 16:42 (UTC)
Artikkel, millele Sa viitad, ei räägi mingist konkreetsest seadusest, vaid USA autoriõigusealasest õiguslikust regulatsioonist. Seda õigusharu reguleerib seal õige mitu erinevat akti. Andres 4. august 2007, kell 16:45 (UTC)

"Vikipeedia ja autoriõigus" peaks olema eraldi artikkel. Vikipeedia tööd puudutavad autoriõiguse aspektid lähtuvad kaugeltki mitte üksnes Eesti autoriõiguse seadusest ning AÕS omakorda ei maini sõnagagi ei Vikipeediat ega entsüklopeediaid. Seega on nendevahelised seosed kaudsed, mitte otsesed ja ilmsed, ning nende kajastamine originaaluurimuseta saab lähtuda vaid seda seost otseselt kommenteerivatest allikatest. --82.131.43.214 13. märts 2018, kell 14:46 (EET)[vasta]