Arutelu:Astmeline suurus

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

See asi tundub mingi kummalise originaalse teooriana. Lihtne asi on segaseks aetud. Oleks hea teada, kust see info pärineb.--Andrus Kallastu 4. juuni 2008, kell 17:39 (UTC)

Kas sulle koolis ei õpetatud astmelist ja toonilist suurust? See ongi lihtne asi ja lihtsalt seletatud. Kuna intervallides kasutatakse neid termineid ja lingitakse eraldi, siis ei ole mõtet viia seda artiklisse intervall. Seal on link siia olemas. --Tiuks 4. juuni 2008, kell 18:44 (UTC)
See on ju täielik jama. "Astmeline suurus" ja "tooniline suurus" on ju täpselt seesama asi kui intervall, see ongi lihtne. Vikipeedia ei saa olla platvorm jaburusele.--Andrus Kallastu 4. juuni 2008, kell 22:24 (UTC)
Intervallile ja suurustele ei saa ju võrdusmärki panna. Tooniline ja astmeline suurus on ju ka erinev asi. Intervallis puhas kvart on astmeliseks suuruseks 4 aga tooniliseks suuruseks 2,5 tooni. Kuidas sa saad nad kõik ühte patta panna? --Tiuks 4. juuni 2008, kell 22:29 (UTC)
Mis on selle mõiste vaste muudes keeltes?--Andrus Kallastu 4. juuni 2008, kell 22:37 (UTC)
Ei tea, eks uuri ise. Igatahes ka Semleku uuemates õpikutes on see sees ja tal ei ole tõlkeid toodud. --Tiuks 4. juuni 2008, kell 22:47 (UTC)
Siin ei ole midagi uurida, sellist mõistet muudes keeltes ei leidu, kuna sellel mõistel puudub tähendus, mis oleks erinev inetrvalli tähendusest. Oleme taas Semleki juures. Vikipeedia ei ole originaalsete teooriate publitseerimise koht. --Andrus Kallastu 4. juuni 2008, kell 22:58 (UTC)
Kindlasti me ei saa sellest mööda minna. Me võime ju kirjutada, et tegemist on Semleki jne poolt kasutatud mõistega, kuid maailmas üldtunnustatud on kasutada selles seoses neid ja neid mõisteid, või midagi sarnast. Kui tegu on eestikeelsetes allikates domineeriva mõistega, ei saa seda kuidagi liigitada originaaluurimuse alla. Kõik kontseptsioonid on ju originaalsed. Andres 5. juuni 2008, kell 05:28 (UTC)
See ei ole ainult Semlekiga seotud, sest Kostabiga koos tehtud õpikus on ka. Vanemaid materjale mul ei ole aga see võib olla seotud õpetamismeetodiga. See tähendab seda, kuidas eestlastele selgeks teha tooniline ja astmeline suurus. Mina loen astmeid ja toone kogu aeg kui vaja (intervalli teada saamiseks ja ehitamiseks) ja ma ei näe selles termini mitte midagi imelikku. --Tiuks 5. juuni 2008, kell 09:15 (UTC)