Arutelu:Assotsiatiivne ring

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Eesti keeles vist öeldakse rohkem "üldalgebra" kui "abstraktne algebra"? Andres 8. veebruar 2009, kell 20:53 (UTC)

Eesti keeles öeldakse lihtsalt "algebra", kuna "abstract algebra-ga" tegelevaid eeslasi on liiga vähe. Kuna algebra on väga lai ala, on siin liigendamine siiski vajalik. "Abrtaktne algebra" (nagu "elementaaralgebragi") pärineb jällegi ingliskeelsest vikist. Üldalgebra mõistet on kasutatud TTÜ-s [1], mis siinses kontekstis lahtiöeldut katab "abstaktse algebra aluseid". Tartu Ülikoolis on kasutatud mõistet "kõrgem algebra", kusjuures õpetatav aine kattis valdavalt lineaaralgebra temaatikat.
Jääksin siiski otsetõlke "abstraktne agebra" juurde. See on selgem. --Lendtuffz 8. veebruar 2009, kell 23:30 (UTC)
Vaata, kõrgem algebra on õppeaine või õppeaine osa või õppeainete rühm, mida õpetatakse ülikoolis (mitte tingimata matemaatikutele) esimesel aastal. See on osa kõrgemast matemaatikast. Sinna kuulub peale lineaaralgebra aluste ka näiteks polünoomide teooria ja algebra põhiteoreem. Arvan, et matemaatikutele õpetatakse seda kursust tänapäeval üldalgebra (abstraktse algebra) mõistestikus, aga see ei ole alati nii olnud.
Elementaaralgebra on algebra, mida õpetatakse koolis. Ja koolis üldalgebrat tavaliselt pole.
Üldalgebra ehk abstraktne algebra on algebra, niivõrd kui ta ei konkretiseeri, milliste objektidega tehteid tehakse. Tänapäeva algebraistid tegelevad valdavalt üldalgebraga (mis omakorda jaguneb paljudeks kitsamateks valdkondadeks), aga algebra ei ole sellegipoolest sama asi mis üldalgebra.
Sõna "üldalgebra" ei ole kindlasti TTÜ-s välja mõeldud. Minu meelest on see eesti keeles kasutatavam kui "abstraktne algebra". Muide, on ka kolmas väljend: "üldine algebra". Aga küsi Tartu Ülikooli algebraistidelt, nemad teavad kindlasti paremini. Andres 9. veebruar 2009, kell 09:43 (UTC)
Sõnaraamatutest puudub nii abstraktse kui üldalgebra mõiste. Samuti ei ütle nende sõnade/märksõnade peale midagi TÜ raamatukogu otsingumootor, kui üks TTÜ loengukonspekt välja arvata. --Hardi 10. veebruar 2009, kell 07:17 (UTC)
Sellepärast ma ütlengi, et küsi. Andres 10. veebruar 2009, kell 09:08 (UTC)