Arutelu:Assemblerkeel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Selle artikli pealkiri peaks olema assemblerkeel (inglise keeles assembly language). Assembler ise on programm, mis tõlgib selles keeles kirjutatu masinkoodiks. Vahel nimetatakse küll ka keelt lihtsustatult assembleriks, aga selguse huvides võiks siin vahet teha.

Teiseks, ma arvan, et selle keele kohta arvutikeel öelda on liiga ettevaatlik, olgu programmeerimiskeel. --Ker 23:30, 11 Mar 2005 (UTC)

Minu meelest ei ole hea tuua artiklis lollakat näidet. Taivo 16:19, 13 Mar 2005 (UTC)

Need on lihtsalt kaks lihtsamat käsku ...see muudaks artikli ülisegaseks selgitada mingeid selliseid asju, nagu CMP või INT, kus peaks juba riistvara ehitusest rääkima. Ma mõtlen küll, ehk panen sinna mingi ülevaatlikuma näite. Pealegi on mõni erijuht, kus see konkreetne kood on kasutatav -- ehk siis, kui see on mõne tsükli alguses, kus kõigepealt omistatakse väärtus, aga hiljem hüpatakse nt. LOOP'i või JNE vms.'ga algusesse tagasi.--Tvali 11:52, 14 Mar 2005 (UTC)


"Assemblerkeel on programmeerimiskeel, mis on üksüheselt tõlgitav sihtprotsessorite masinkoodi". See lause on minu arust veidi segane ja deklaratiivne. Lõppkokkuvõttes ju lähevad kõik koodi tekstid masinkeelde - suurema või vähema ringiga. Assemblerkeele puhul on see tee üsna lühike, mistõttu assemblerkeeles kirjutatud programmid on kärmemad. Eriti oluline oli see siis, kui protsessori jõudlus oli madal. Tänapäeval on protsessorid nii kärmed, et suudavad kõiki teisendusi nii kärmelt teha, et praktiline vajadus assemblerkeeles kirjutamiseks puudub. Ja süntaksi aspektist. Minu arust peaks assemblerkeele kõik käsud olema 3 tähelised.--Rünno 10. märts 2010, kell 18:44 (UTC)

Võib-olla siiski loeb sõna "üksüheselt". Andres 10. märts 2010, kell 19:30 (UTC)
en:one-to-one correspondence - Kui see nüüd tähendab üksüheselt, siis küll...--Rünno 11. märts 2010, kell 05:10 (UTC)
Mina saan küll nii aru, et see tähendab seda. Andres 11. märts 2010, kell 07:49 (UTC)

Minu arust ei saa assembler keelt liigitada teise põlvkonda kuuluvaks. Võib-olla tuleks shnitti võtta saksa keelsest Wikist, kus on kahe lausega praktiliselt kõik põhiline ära öeldud.

Esimene põlvkond - masinkeel, teine põlvkond - assemblerkeel, kolmas põlvkond - kõrgkeel. Umbes sellist jaotust olen ma mitmel pool näinud. Aga viide saksakeelsele vikile on hea. Rene 3. aprill 2010, kell 01:22 (EEST)[vasta]