Arutelu:Alumine kvartiil

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas tuleks öelda "variatsioonirida" või "variatsioonrida"? Andres 24. juuli 2007, kell 08:32 (UTC)

Kui näiteks kõik liikmed on võrdsed ja liikmeid on 1000, siis ei ole selle definitsiooni järgi alumist kvartiili, sest tunnuse mis tahes väärtusest on väiksemad või võrdsed kas 0% või 100%.

Ja kui liikmete koguarv ei jagu neljaga, siis ei saa selle definitsiooni järgi alumist kvartiili olla. Andres 24. juuli 2007, kell 08:41 (UTC)

See kvartiilide asi ongi keeruline. Kvartiile saab arvutada erinevate meetoditega (näiteks andmetöötluspaketis Statistica on kuus erinevat meetodit, SASis viis), mis annavad sageli erinevaid tulemusi (aga mida kõiki nimetatakse kvartiilideks). Võrdse väärtusega liikmete korral (näiteks on kõikide liikmete väärtus 10) ongi ülemine ja alumine kvartiil omavahel võrdsed (ja ühtlasi võrdsed 10ga), mis teeb kvartiilid heaks meetodiks variatsioonirea kirjeldamisel.
Juhul, kui liikmete koguarv ei jagu neljaga (ja ka muidu), on kasutusel eraldi meetodid. Nö käsitsiarvutamise korral jagatakse järjestatud andmehulk kõigepealt mediaaniga pooleks, siis mõlemad omakorda pooleks. Kui on paaritu arv liikmeid, siis on kaks varianti - kas keskmise liikme väärtus 1. võetakse arvesse nii ülemise kui alumise kvartiili arvutamisel või 2. ei võeta arvesse kummagi kvartiili arvutamisel. Kui võetakse, saadakse tulemuseks üks tegelik selle rea väärtus. Kui ei võeta, saadakse väärtus, mis ei ole ise variatsioonirea element, ent millest väiksemaid väärtusi on ligikaudu 1/4. Üritan teha artikli kvartiilide arvutamisest (näit pealkirja "kvartiil" alla, kuhu võiks ülemise ja alumise kvartiili ka integreerida).--Ken 15. oktoober 2007, kell 19:16 (UTC)
Nojah, aga artikkel ei kajasta seda.
Mina pooldan eraldi artiklite allesjätmist, kuid nad võivad olla lühemasd ja linkida artiklile Kvartiil. Andres 15. oktoober 2007, kell 19:27 (UTC)
Lisasin sõna "ligikaudu". Nüüd on definitsioon ebamäärane ja võimaldab piiramatul hulgal erinevaid väärtusi. Andres 16. oktoober 2007, kell 01:06 (UTC)