Arutelu:Aga Burjaadi autonoomne ringkond

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vappi on 2003. aastal muudetud, vaata siit. Andres 08:40, 16 Sep 2004 (UTC)


Agaa ehk vene päraselt Aginsk , sellega seoses oleks kysimus.

Kohalikud burjaadid kasutavad enamuses juba könekeeles möistet Aginsk , samuti on 99% venemaal väljalastud kaartidel Aginsk vastu vaatamas.

Algne nimetus Agaa tuleb burjaadi keelest. Kas see vöib tähendada seda et möne saja aasta pärast kaob ajalukku algne versioon Agaa ?


Siia Agaa alla peaks panema ka kuulsa burjaadi Gonbozav Tsöbikovi , kes käis Imperaatorliku Geograafia Yhingu poolt saadetuna Lhasas palverännakul. Ta nimelt syndis Agaas , koolis käis Tshitaas ja SanktPeterburi ylikoolis.

Tema tehtud on esimesed fotod Lhasast , mis sattusid Euroopasse.Fotode orginaalid asuvad Londonis Geograafia yhingus ja Sankt-Peterburis.

Kozlovi muusemumil on projekt käsil et avaldada raamat nende fotodega .

Tsöbikov tegi esimesena tölke venekeelde Tsongkhapa kuulsast tekstist Lam-rim, mis anti välja Vadivastokis .

Seoses Tsöbikoviga on Burjaataia ja Mongoolia kloostrites levinud legend .

Nimelt kui ta Lhasas käis palverännakul 1901 ja puutus kokku 13 Dalaiga , siis olevat too nähes Gonbozavi pead palunud luba et Tsöbikov annaks peale surma enda kolba kasutada.Ta ytles Tsöbikovile et tema pea saab alati olema Dalaide läheduses.

Agaast pärit burjaat oli nöus.Peale surma punaste repressioonide ajal ei juletud Tsöbikovi pöletada kuna budism oli keelatud teema ja Gonbozav maeti hauda.Nädal aega hiljem avastati et haua kallal on käidud.

Kuna Agaas kloostris seda Potalas toimunud könelust teati siis kohalikud laamad kaevasid haua lahti ja avastasid et Tsöbikovi pea oli otsats ära raiutud ja kadunud. Kusjuures see pea puudumine on fakt.


vanTao


elanikke = 68 600 (2004) Andres 30. oktoober 2007, kell 08:27 (UTC)


Taastasin. KNABis on Aginskoje rajoon. --Epp 14. märts 2012, kell 02:01 (EET)