Arutelu:Aerofonid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Jutt on ju kategooriast, mitte konkreetsest instrumendist. Artikli pealkiri peaks olema mitmuses.--Andrus Kallastu 25. august 2008, kell 18:10 (UTC)

Hornbostel-Sachs ei ole isik.

Selle artikli olemasolu ainus õigustus on rääkida konkreetselt HS kategooriast. Puhkpillide definitsioon on antud juba artiklis puhkpillid.--Andrus Kallastu 25. august 2008, kell 18:25 (UTC)

Minu arust on iseenesest mõistetav, et räägitakse HS kategooriatest. HS ehk Hornbostel-Sachs on 2 inimest (Moritz von Hornbostel ja Curt Sachs). Musikoloogias teisi liigitusi ei kasutata. Ainsuses on sellepärast, et räägitakse ka ühest pillist, mis on aerofon. Mind ei häiri see. Kuna sul on teised mitmuses, siis tuleb ka see mitmusesse teisaldada. --Tiuks 25. august 2008, kell 18:44 (UTC)
Selles artiklis ei räägita ühest pillist, vaid HB kategooriast. Muidu ei ole eraldi artiklil mõtet.--Andrus Kallastu 26. august 2008, kell 06:01 (UTC)
Puhkpillid ja aerofonid on sama asi ja sama mõiste. Ainult sõna on erinev. Me ei tee artiklit mitte sõnast, vaid mõistest ja asjast.
Mina ei näe vajadust artikli järele, mis räägib liigituse kategooriast. Kõik need kategooriad on ju ka iseseisvad mõisted.
Mina ka ei näe muud vajadust, kui HB kategooria määratluse, kirjelduse ja loendina.--Andrus Kallastu 26. august 2008, kell 06:01 (UTC)
Miks ei võiks artiklis "Puhkpillid" kirjutada, et HS-is figureerivad nad aerofonide nime all, ja tuua ära, kuidas neid seal liigitatakse? Ma ei saa aru, miks on tarvis eraldi artiklit. Andres 26. august 2008, kell 06:30 (UTC)
Nojah, saksa viki annab järgmise info: Aerophone (v. gr. ἀήρ „Luft“ und φωνή „Klang“; auch Luftklinger) werden in der Hornbostel-Sachs-Systematik von 1914 alle Musikinstrumente genannt, bei denen der Klang durch direkte Schwingungsanregung der Luft erzeugt wird. Sie werden weiter unterteilt in * Freie Aerophone, bei denen die schwingende Luft nicht durch das Instrument begrenzt wird, und * (eigentliche) Blasinstrumente, bei denen die schwingende Luft durch das Instrument begrenzt wird. Sellest seisukohast peaks aerofone nimetama "õhkpillideks" ja puhkpille (Blasinstrumente) ainult inimese poolt puhutavateks pillideks. Las siis praegu olla siiski eraldi artiklid, äkki selles on mingi sügavam mõte?--Andrus Kallastu 26. august 2008, kell 09:46 (UTC)
Pealkiri ei pea tingimata olema mitmuses, kuid mitmus tundub loomulikumana. Andres 26. august 2008, kell 05:26 (UTC)
Kui jutt on kategooriast ehk loendi liigitusalusest, siis on minu meelest mitmus parem.--Andrus Kallastu 26. august 2008, kell 06:01 (UTC)

Vabade aerofonide liiki kuuluvad pillid kasutavad "läbilööva keele" põhimõtet. See lause ei käi ju kõigi vabade aerofonide kohta. Sellisel kujul on asi eksitav.--Andrus Kallastu 26. august 2008, kell 09:59 (UTC)

Selle info sain kuskilt rahvapilli lehelt ja ma ei tea kas on veel teisi variante. --Tiuks 26. august 2008, kell 11:42 (UTC)