Arutelu:Abeli rühm

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Arvan, et parem oleks sõnastada nii:

Abeli rühm ehk kommutatiivne rühm on rühm , mille binaarne tehe on kommutatiivne, st

iga korral.

Eelistatav on sõnastus, kus defineeritav mõiste on alguses. Võib muidugi kirjutada ka "nimetatakse", et eristada definitsiooni teoreemist, kuid kontekst peaks näitama, et tegemist on definitsiooniga.

Lisasin lingid artiklitele pealkirjadega rühm (matemaatika), binaarne tehe ja kommutatiivsus.

Rühma võib universaalalgebrana defineerida mitmel moel. Siin on nähtavasti eeldatud, et rühma vaadeldakse teatud omadustega poolrühmana. Sel juhul muidugi on sõna "binaarne" liigne. Võiks öelda ka "korrutamine", kuid see võib segadust tekitada, sest Abeli rühmade puhul kasutatakse enamasti aditiivset tähistust.

See "" ei ole just eriti läbipaistev tähistus, eriti inimese jaoks, kes pole abstraktse algebraga harjunud. Kes asja ei tunne, ei pruugi sellestki aru saada, et jutt on matemaatikast.

Kõige lihtsam oleks öelda, et Abeli tehe on rühm, mille rühmatehe on kommutatiivne, aga sõna "rühmatehe" pole vist ikkagi ühemõtteline, kui me seda just eraldi artiklis ei defineeri.

Arvan, et lõppkokkuvõttes tuleks esitada Abeli rühma aksioomid täies mahus, st koos rühmaaksioomidega. Andres 18:02, 13 Apr 2005 (UTC)


Arvan, et parem on eraldi märkida, kelle järgi nimi on pandud, ning panna link sinna, mitte märksõnasse. Andres 18:05, 13 Apr 2005 (UTC)


Praegune sõnastus on pisut ebatäpsem, sest räägitakse rühma elementidest, kuid arvan, et see-eest arusaadavam. Andres 06:52, 14 Apr 2005 (UTC)


"mille korrutamistehe * on" - paluks natuke selgemalt lahti kirjutata--Hendrix 14. aprill 2008, kell 14:06 (UTC)

* on tehte tähis. Võib-olla asi on nüüd selgem. Andres 14. aprill 2008, kell 16:08 (UTC)


kas eesti keeles on kogu seda juttu võimalik kirjutada?--Hendrix 14. aprill 2008, kell 14:09 (UTC)

Eesti keeles ta on, aga esitusel on puudusi, millele ma ülalpool olen tähelepanu juhtinud. Kõiki mõisteid ei saa siin ära seletada, selleks on lingid. Andres 14. aprill 2008, kell 16:08 (UTC)

Ma ei ole Abeli rühmade kohta midagi kuigi sügavat eesti keeles lugenud, nii et võin terminitega eksida. Loodan, et mind parandatakse. Andres 19. veebruar 2010, kell 01:45 (UTC)