Arutelu:Šiiidid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mida peaks selle artikliga ette võtma. Kas üritame parandada? Siim 13:17, 3 Sep 2004 (UTC)

Katsusin tõlkida alguse inglise vikist.

Leoni materjal (pärast kontrollimist sisse panna):

õpetavad, et ilmutus võib toimuda lisaks Koraanile ja sunnale ka hiljem. On Iraanis riigiusund. Jndias ja Pakistanis kummaski alla 20 miljoni. Afganistaan 8 ja Iraak 5 miljonit.

Suuna nimi võiks minu meelest eesti keeles olla "šiism" (Urmas pakkus "šiiism"). Andres 13:49, 3 Sep 2004 (UTC)

Kahe i-ga oleks vast parem. Siim 14:08, 3 Sep 2004 (UTC)
'Šiiism', 'šiiitlus' ja 'šiiidid' on eesti keeles erandlikud sõnad. Paraku. - Urmas 14:13, 3 Sep 2004 (UTC)
Vaata, Urmas. Sõna "šiiit" koosneb kahest silbist: ši-iit. Esimeses silbis on i lühike, teises pikk. Kui esimeses silbis oleks i pikk, siis tuleks ju kirjutada "šiiiit". Sõnas "šiism" on ju esimene silp sama, ainult teine silp muutub: "iit" asemel "ism". Sellepärast jääb üks i vähemaks. See on minu loogika. Andres 14:20, 3 Sep 2004 (UTC)
Viimane VL annab araabia lähteks šiia ning vana ENE šiia Ali ('Ali pooldamine'). Šiiidid on šiia-muslimid [Lisades '-iit', saaks 4 i-d. Liig, mis liig. :-)]. Kolme i-ga märksõnad annab ka uus EE/ENE. - Urmas 14:53, 3 Sep 2004 (UTC)
Muidugi me lähtume Vikipeedias sellest vormist, mis on üldiselt kokku lepitud. Ma lihtsalt arvan, et see argument ei ole veenev. Tavaliselt me ju ei lähtu vokaalide pikkuse määramisel mitte võõrkeelest, vaid eesti keelest. Eesti keeles ei käi ju pikk vokaal rõhuta silbis. Samuti muutub vokaal paljudes näiteks vanakreeka keelest tulnud sõnades rõhulises silbis pikaks, kuigi kreeka keeles on see lühike. Andres 15:08, 3 Sep 2004 (UTC)
Vabandust, aga milline argument? - Urmas 16:20, 3 Sep 2004 (UTC)
Minu meelest ei ole veenev argument, mis põhineb selllel, et araabia keeles on pikk vokaal: minu meelest see ei tähenda, et ka eesti keeles peab pikk vokaal olema. Küll on aga veenev see argument, et autoriteetsetes teatmeteostes sellist vormi kasutatakse. St kuigi ma sellist kirjutamist isiklikult ei poolda, peaks Vikipeedia seda ikkagi järgima. Andres 16:35, 3 Sep 2004 (UTC)
Vokaalide pikkuse kohta araabia keeles ei olegi ju midagi väidetud. Kõik, mis olen kirjutanud, on põhinenud EE/ENE-l, ÕS-il ja VL-l. Midagi omaloomingulist pole. Kui keelenormijad midagi ära võtavad ehk lisavad, saab uusi norme ka järgitud. - Urmas 16:53, 3 Sep 2004 (UTC)
Jah, ma näen, et Sa tõepoolest ei väitnud midagi vokaalide pikkuse kohta. Lugesin ise selle Sinu jutusse sisse. Ja ma ei arvanudki, et Sa ise oled välja mõelnud (õigemini, arvasin enne, kui Sa osutasid allikale). Olen nõus. Andres 12:18, 4 Sep 2004 (UTC)