Mine sisu juurde

Ariège'i linnukoer

Allikas: Vikipeedia
Ariège'i linnukoer
Päritolumaa Prantsusmaa
Kohalik nimi Braque de l'Ariège
Tunnused
Turja kõrgus Isased 60–67 cm

Emased 56–65 cm

Koer (Canis lupus familiaris)

Ariège linnukoer on prantsuse linnukoera tüüpi jahikoera tõug . See pärineb Edela-Prantsusmaalt Occitanie Ariège'i departemangust . Tõu nime võib inglise keeles esitada ka kui Ariège Pointing Dog või prantsuse keeles Braque de l'Ariège .

Ajalugu ja kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Väidetavalt pärines antud koeratüüp Perdiguero de Burgose ja Bracco Italiano ristamisel saadud koertest. [1]

Koeratõu populatsioon vähenes I ja II maailmasõja ajal [2] ning 1990. aastal otsustas aretajate meeskond eesotsas Alain Deteix'ga pühenduda Braque de l'Ariège'i ellujäämisele. Ta juhtis aretajate meeskonda ja pühendus tõu taaselustamisele. [3]

Ariège'i linnukoer sobib hästi metsjäneste ja nurmkanade küttimiseks.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Ariège'i linnukoer

Braque de l'Ariège on keskmist kasvu koer, kelle kõrvad on lontis. Saba on traditsiooniliselt kupeeritud. Karvkate on lühike, läikiv, sile ja liibuv, värvuselt hele, täpiline, suuremate värvilaikudega, mis on oranžikad vői kastanpruunid. Turjakõrgus on umbes 60–67 sentimeetrit. Tõukoerad peaksid olema võimsad, kuid ilma liigse raskuseta, robustsed ja tugevad. Ariége´i linnukoer on iseseisev, sotsiaalne, sőbralik ja intelligentne. Ta on töökas ja kergesti koolitatav, oma perekonda kiindunud. Ka laste ja teiste koerte suhtes on ta sőbralik.[4]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Clark, Anne Rogers; Andrew H. Brace (1995). The International Encyclopedia of Dogs. Howell Book House. Lk 144. ISBN 0-87605-624-9.
  2. "ARIEGE POINTING DOG, Breed standard". Fédération Cynologique Internationale. 7. august 1998. Originaali (DOC) arhiivikoopia seisuga 22. juuni 2007. Vaadatud 24. juunil 2007.
  3. Arthus-Bertrand, Yann (1993). Dogs. Cassel & Co. Lk 270. ISBN 0-304-35630-1.
  4. "Ariege`i linnukoer". www.koer.ee. Vaadatud 20. juunil 2024.