Anne Uriko

Allikas: Vikipeedia
Anne Uriko 2016. aasta septembris raamatu "Kommunikatsioonipuuded lastel ja täiskasvanutel: märkamine, hindamine ja teraapia" esitlusel Koidula hotellis Tartus

Anne Uriko (sündinud 4. jaanuaril 1963) on kliiniline logopeed. Ta oli Tartu Ülikooli Kliinikumi kõne- ja neelamishäirete taastusravi keskuse looja ning juhataja. Uriko on keskendunud täiskasvanute erinevate kõne- ja neelamishäirete ravile.[1]

2018. aastal oli Anne Uriko Eesti Kliiniliste Logopeedide Seltsi asutajaliige ning kuni 2022. aasta aprillini juhatuse esimees.

2022. aastal asutati Eesti Kliiniliste Logopeedide Kutseliit (EKLK)[2]. Anne Uriko on Kutseliidu juhatuse esimees. EKLK on ametiühing, mis koondab tervishoiusüsteemis töötavaid kliinilisi logopeede ja seisab nende õiguste ja huvide kaitse eest.

Anne Uriko on spetsialiseerunud neelamishäirete diagnostikale ja ravile. Uriko on Eestisse toonud kaasaegsed neelamishäire diagnostika meetodid nagu videofluoroskoopiline neelamisuuring ning fiiberendoskoopiline neelamisuuring (FEES uuring). Uriko on esimene Eesti kliiniline logopeed, kes on läbinud mõlema uuringu Euroopa Neelamishäirete Assotsiatsiooni (ESSD) sertifitseerimiseksami. Uriko on ennast täiendanud arvukatel rahvusvahelistel kursustel, pidanud ettekandeid ning ning omab mitmeid kompetentsi kinnitavaid sertifikaate.

Alates 2020. aasta novembrist töötab ta kliinikus Medita.[3]

Septembris 2022 kinnitati. A. Uriko ESSD juures asuva Euroopa Düsfaagia Nõukogu (European Dysphagia Council, EDC) liikmeks.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2017 – Kasvatusteaduslikud tööd, kategoorias "Õpik, mida logopeedid ootasid" I preemia koos kaasautoritega[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Avati kõne- ja neelamishäirete keskus" (PDF). Eesti Arst. Juuni 2012. Vaadatud 17.02.2021.
  2. "EESTI KLIINILISTE LOGOPEEDIDE KUTSELIIT Koduleht".
  3. "Medita kliinikus alustab vastuvõtte kliiniline logopeed Anne Uriko". Medita. 26. oktoober 2020. Originaali arhiivikoopia seisuga 5.03.2021. Vaadatud 17.02.2021.
  4. Leikop, Madli (20. aprill 2017). "Tunnustati kasvatusteaduslike tööde riikliku konkursi parimaid". Koolielu.