Anakin Skywalker

Allikas: Vikipeedia
Anakin Skywalker ja Darth Vader
Anakin Skywalker ja Darth Vader

Anakin Skywalker (hiljem Darth Vader) on üks peategelasi filmisaagas "Star Wars".

Skywalker oli ettekuulutuse järgi väljavalitu, kes pidi tooma tasakaalu Jõusse. Samuti oli ta Luke Skywalkeri ja Leia Organa isa. Kuigi varajases täiskasvanueas oli Anakin Jedi rüütel, liitus ta hiljem sithide orduga ja muutus Darth Vaderiks. Ettekuulutuse täitis ta seeria kuuenda filmi "Jedi tagasitulek" lõpus, kui tappis poja päästmiseks imperaator Palpatine'i. Sarja hiljem valminud filmid, mis käsitlevad faabula järgi varasemat, keskenduvad Anakini eluloole ja allakäigule.

Tegelast on mänginud mitmed näitlejad: originaaltriloogias kandis Vaderi kostüümi David Prowse, hääle andis James Earl Jones ja maskita Vaderit kehastas Sebastian Shaw. Osades 1-3 mängisid noort Anakini Jake Lloyd ja Hayden Christensen.

Anakini elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Anakin Skywalker sündis vaesuses (ja orjuses) Shmi Skywalker-Larsi pojana Tatooine'il. Jedi rüütel Qui-Gon Jinn leidis Anakini ja viis ta jedi nõukokku. Algul otsustas nõukogu, et poiss on koolitamiseks liiga vana, kuid pärast Qui-Goni surma, anti tema õpilasele, Obi-Wan Kenobile luba Anakini treenimiseks. 10 aastat hiljem, kloonisõdade algusaastatel, oli Skywalkerist saanud jedi rüütel. Jedi reeglitele vastuolus, abiellus ta salaja senaator Padmé Amidalaga, kellest sai hiljem Anakini laste ema. Kui Skywalker nägi unes abikaasa surma, kuid ei saanud jedi nõukogu poole pöörduda, lubas kantsler Palpatine Anakini aidata, juhul kui Anakin liitub sithi orduga. Seega ristiti Skywalker kolmandas (ka kuuendas) filmis ("Star Wars: Osa III – Sithi kättemaks") Darth Vaderiks. Võideldes Mustafaril Obi-Waniga kannatas Vader põletushaavu, mistõttu pidi ta edaspidi elama biooniliste kehaosadega. Darth Vaderina valitses ta impeeriumi Palpatine'i parema käena.