Amy (film 2015)

Allikas: Vikipeedia

''Amy'' on 2015. aasta Briti dokumentaalfilm, mille režissöör on Asif Kapadia ja produtsent James Gay-Rees. Film hõlmab Briti laulja-laulukirjutaja Amy Winehouse'i elu ja võitlust ainete kuritarvitamisega nii enne kui ka pärast tema karjääri õitsengu puhkemist, mis lõpuks põhjustas tema surma. 2015. aasta veebruaris debüteeris Grammy-eelsel üritusel Winehouse'i elul põhinev tiiseri treiler. Universal Music UK tegevjuht David Joseph teatas, et dokumentaalfilm pealkirjaga Amy ilmub hiljem samal aastal. Ta ütles veel: "Umbes kaks aastat tagasi otsustasime teha filmi temast – tema karjäärist ja elust. See on väga keeruline ja õrn film. See käsitleb paljusid asju perekonna ja meedia, kuulsuse, sõltuvuste kohta, kuid mis kõige tähtsam, see haarab endasse selle, millest ta rääkis, mis on hämmastav inimene ja tõeline muusikaline geenius."

Amy esilinastus 2015. aasta Cannes'i filmifestivalil, seda näidati keskööseansside rubriigis. Levitavad Altitude ja A24, linastus 3. juulil 2015. Film pälvis kriitikute tunnustuse, pälvis 33 nominatsiooni ja võitis kokku 30 auhinda, sealhulgas parima dokumentaalfilmi kategoorias 28. Euroopa filmiauhindade jagamisel, parima dokumentaalfilmi kategoorias 69. Briti Akadeemias. Filmiauhinnad, parim muusikafilm 58. Grammy auhindade jagamisel ja parim dokumentaalfilm 88. Oscarite jagamisel. Amy edu ja selle heliriba muusika viis Winehouse'i ka tema teise postuumse nominatsioonini 2016. aasta Briti naissooloartisti BRIT Awardsil.


Sisukokkuvõte


Filmi narratiiv keskendub laulja-laulukirjutaja Amy Winehouse'i elule, kes leiti 23. juulil 2011 alkoholimürgistusse surnuna 27-aastaselt oma kodust Camdenis, Põhja-Londonis. Film algab 1998. aasta kodufilmiga, mis kujutab 14-aastast Winehouse’i laulmas koos oma kauaaegse sõbra Juliette Ashbyga nende ühise sõbra Lauren Gilberti sünnipäevapeol Londonis Southgate’is asuvas kodus. Ülejäänud dokumentaalfilm näitab kronoloogilises järjekorras laulukirjutaja elu alates varasest lapsepõlvest kuni muusikukarjäärini, mis saavutas ärilise edu tänu tema debüütalbumile Frank (2003) ja teisele, viimasele albumile Back to Black (2006). tema probleemsed suhted, enesevigastamine, buliimia, vastuoluline meedia tähelepanu ning tema allakäik narko- ja alkoholisõltuvusest – seda kõike kuni tema surmani 2011. aastal. Winehouse'i on kogu filmi vältel näha, rääkides tema varajastest mõjudest ja sellest, kuidas ta kuulsust tundis. , armastus, depressioon, perekond ja tema muusikukarjäär.