Amen (muusik)

Allikas: Vikipeedia
Amen
Amen 2010.
Amen 2010.
Sünninimi Jussi Sydänmaa
Tuntud kui Amen
Sündinud 26. juuni 1972 (51-aastane) Espoo, Soome
Päritolu Mäntsälä, Soome
Stiilid heavy metal, hard rock
Elukutse muusik, laulukirjutaja
Pill kitarr
Tegev 1990–
Seotud esitajad Lordi

Amen (kodanikunimega Jussi Sydänmaa; sündinud 26. juunil 1972 Espoos) on soome muusik, ansambli Lordi kitarrist.

Amen on ka salvestanud kitarrisoolosid, mida kasutas Ari Pulkkinen arvutimängu "Shadowgrounds" soundtrack '​i loomisel.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Jussi Sydänmaa sündis Espoos, kuid veetis lapsepõlve- ja noorusaastad Mäntsäläs. Juba enne kooliminekut hakkas ta huvituma kitarrimängust. Muusikaõpinguid alustas ta viieaastaselt, kui sai oma esimese akustilise kitarri. Talle meeldis õppida pilli ja oma lemmiklugude mängimist, kuid oli liiga häbelik, et osaleda kitarrieksamil. See kohutas poissi sedavõrd, et ta otsustas kitarrimängu lõpetada. Sydänmaa võttis kitarri uuesti kätte 10 aastat hiljem, mil hakkas huvituma hard rock '​i muusikast.

1983. aastal puutus Sydänmaa esmakordselt kokku ansambliga Kiss. Temast sai bändi kirglik austaja ja seetõttu langes ta ka koolikiusamise ohvriks. Noorukina mängis Sydänmaa mitmes bändis. Tähelepanuväärsem neist oli Rag Flag, mis ei saavutanud edu. 25-aastaselt leidis Sydänmaa, et kõik rokiprojektid, milles ta osales, viisid läbikukkumiseni. Siis õppis ta ajakirjandust ja raadiotööd, hiljem reklaami ja meediat. 2003. aastal sai ta meediatehnoloogiainseneri diplomi. Siiski ei asunud ta tööle õpitud valdkonnas, kuna ansambel Lordi, millega ta oli 1990. aastatel liitunud, tegi 2002. aastal läbimurde. Tänu Lordi edule loobus ta IT-inseneri ametist ja keskendus karjäärile muusikuna.

Tema tegelaskuju ansamblis Lordi on Egiptuse vaarao Amen-Ra elluärganud muumia.

Pärast Eurovisiooni võitu avati 26. juunil 2006 Mäntsäläs Ameni ausammas. Sammas on valmistatud kohalikust migmatiidist, see on 3 meetrit kõrge ja kaalub üle 400 kg. Ausammas asub Ameni endise kooli Ehnroosi kooli (Nordenskiöldintie 2, koolis käis ta aastatel 1985–1991) ja Myllymäe kooli (Vanha Porvoontie 21) vahelisel alal.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]