Alutaguse maraton

Allikas: Vikipeedia
Mitte segi ajada Alutaguse rattamaratoniga

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Alutaguse Maratoni nime all hakati 1. Tartu suusamartonist innustatuna suusasõite korraldama juba 1962. aastal kohalike suusaaktivistide Jüri Schmidti ja Arvi Abeli eestvedamisel.

Ajaloo esimesed maratonid proovisid mitmeid erinevaid marsruute piirkonnas ning kasvatasid samm-sammult osalejaskonda. Radade ettevalmistamisel oli suur roll Alutaguse matkaklubil.

1982. aastal võttis Eesti Põlevkivi juhtotsad enda kätte ning maratoni start ja finiš toodi Estonia kaevanduse territooriumile.

Taassünd[muuda | muuda lähteteksti]

Taasiseseisvumise keerulistel aegadel maratoni korraldamise traditsioon katkes, aga 2006. aastast taaskäivitati korraldamine Robert Peetsi ja Alutaguse Suusaklubi poolt. Maratonist on kujunenud piirkonna olulisim ja suurim talvine spordisündmus, mis toob igal aastal pea tuhat spordisõbra Pannjärvele, Alutaguse Puhke- ja Spordikeskusesse.

Senise osavõturekord pärineb 2013. aastast, mil maratonil osales pea 1200 inimest. Kelle jaoks on tegemist lihtsa meeleoluka sportliku päevaga, kelle jaoks viimase ettevalmistusega nädal hiljem toimuvaks Tartu maratoniks, kõik leiavad oma. Lisaks maratoni 43 km põhidistantsile on populaarsust kogumas 22 km distants.

Maraton kuulub Eesti pikamaasuusatamise sarja Estoloppet ja on Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kalendris.

Alutaguse maratoni ja Alutaguse rattamaratoni korraldab MTÜ Alutaguse maraton.

Öömaraton[muuda | muuda lähteteksti]

Viimaste aastate uuendusena on maratoni eelõhtul kavas öömaraton, kus osalejad saavad täiesti uue elamuse läbides poolmaratoni 22km raja pilkases pimeduses vaid pealampide valguses. Aega ei võeta, see sõit on puhtaks nautimiseks. Öömaraton saab 2024.aastal juba 5 aastaseks.


2024. aastal toimub maraton omal traditsioonilisel ajal nädal enne Tartu maratoni 9.-10. veebruaril.

Võitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]