Aleksei Arbatov

Allikas: Vikipeedia
Aleksei Arbatov (1981)

Aleksei Georgijevitš Arbatov (vene keeles Алексей Георгиевич Арбатов; sündinud 17. jaanuaril 1951 Moskvas Nõukogude Liidus) on Venemaa poliitik ja politoloog.

Ta on endine Riigiduuma liige, Venemaa Teaduste Akadeemia akadeemik.

Arbatov töötab 1994. aastast Venemaa Teaduste Akadeemia Maailmamajanduse ja Rahvusvaheliste Suhete Instituudi rahvusvahelise julgeoleku keskuse juhina.[1] Tema peamised uurimisalad on rahvusvahelised suhted, välis- ja sõjaline poliitika, rahvusvaheline julgeolek, relvastuskontroll ja desarmeerimine ning Venemaa riiklik julgeolek[2].

Arbatov oli aastatel 1993–2003 Riigiduuma Jabloko fraktsiooni liige. Ta on poliitilise partei Jabloko liige 1993. aastast ja kuulub partei föderaalse poliitkomitee koosseisu.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Arbatov lõpetas 1973. aastal NSV Liidu Välisministeeriumi Moskva Riikliku Rahvusvaheliste Suhete Instituudi (MGIMO) rahvusvaheliste suhete teaduskonna ja 1976. aastal NSV Liidu Teaduste Akadeemia Maailmamajanduse ja Rahvusvaheliste Suhete Instituudi aspirantuuri.[1]

Ta sai 1976. aastal kandidaadikraadi väitekirjaga "Американская концепция "национальной безопасности" и политика в области ракетно-ядерного оружия в 1960-е гг." ning 1982. aastal sai ajalooteaduste doktori kraadi väitekirjaga "Стратегическое равновесие и военно-политический курс в 1970-е гг.".

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Aleksei Arbatovi isa akadeemik Georgi Arbatov

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa akadeemik Georgi Arbatov (1923–2010) oli kauaaegne Venemaa Teaduste Akadeemia USA ja Kanada Instituudi direktor.

Tema abikaasa Nadežda Arbatova (sündinud 1950) on poliitikateaduste doktor ja töötab Primakovi-nimelises Venemaa TA Maailmamajanduse ja Rahvusvaheliste Suhete Instituudi Euroopa poliitika uuringute osakonna juhatajana.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]