Aleksandr Fissun

Allikas: Vikipeedia
Aleksandr Fissun
foto aastast 2016
Sünniaeg 12. juuli 1957
Kodakondsus Venemaa
Teadusala sõjameditsiin
Uurimisala meditsiiniteenistuse korraldus ja -haridus
Teaduskraad meditsiiniteaduste doktor
Teaduskutse professor
Aukraad meditsiiniteenistuse kindralmajor
Tsiviilteenistuse teenistusaste 2. järgu riiginõunik

Aleksandr Jakovlevitš Fissun (vene keeles Александр Яковлевич Фисун; sündinud 12. juulil 1957) on vene arstiteadlane, sõjameditsiini spetsialist, professor, meditsiiniteaduste doktor, 2. klassi tõeline riiginõunik (2015), meditsiiniteenistuse reservkindralmajor, Venemaa Teaduste Akadeemia liige.

Ta on 2018. aastast Kirovi-nimelise Sõjameditsiini Akadeemia ülem. Aastatel 2013–2016 oli ta Venemaa Föderatsiooni Kaitseministeeriumi Sõjameditsiini Peavalitsuse ülem.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Fissun lõpetas 1980. aastal Kirovi-nimelise Sõjameditsiini Akadeemia. Pärast lõpetamist oli ta mereväeteenistuses Balti laevastikus, algul sõjaväearstina, seejärel (enne 1988. aastat) Paldiskis NSV Liidu Sõjalaevastiku Paldiski õppekeskuse polikliiniku ülemana. Hiljem, aastatel 2004–2006, oli ta Venemaa Föderatsiooni Sõjalaevastiku meditsiiniteenistuse ülem. 2009. aasta juunist juulini täitis ta Venemaa Föderatsiooni Kaitseministeeriumi Sõjameditsiini Peavalitsuse ülema kohuseid. 2009. aastal Fissun vabastati sõjaväeteenistusest.

Kui 2012. aasta lõpul asus kaitseministri ametisse Sergei Šoigu, kutsus ta Fissuni tagasi tööle kaitseministeeriumi. 2013. aasta veebruarist asus Fissun sõjameditsiini peavalitsuse ülema ametikohale. 2016. aasta oktoobris valiti ta Venemaa Teaduste Akadeemia liikmeks. Kuu aega hiljem ilmus Venemaa Föderatsiooni presidendi seadlus Fissuni ametist vabastamise kohta tema enda soovil. Vabastamise põhjuseks oli presidendi soovituse, mille järgi riigiteenistujad peaksid hoiduma kandideerimast teaduste akadeemia koosseisu, eiramine.

Venemaa teenelise arsti rinnamärk

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]