Aegunud varu

Allikas: Vikipeedia

Aegunud varu (ingl.k. obsolete inventory) on laovaru, mis on kaotanud või kaotamas osaliselt oma väärtust, mille järele puudub nõudlus ja mida on raske või võimatu tulusalt realiseerida. Kaubanduses on aegunud varudeks tooted, mille nõudlus on muutunud või muutumas  olematuks peamiselt põhjusel, et toote elutsükkel on lõppenud ja turule on tulnud nende asemele uued tooted. Tootmises moodustavad aegunud varu laos olevad materjalid ja tootekomponendid, mida pole enam võimalik kasutada uute toodete valmistamisel. Tegemist on mittelikviidse varuga, mille edaspidiseks säilitamiseks puuduvad põhjused. Parim viis aegunud varude tekke vältimiseks on mitte lasta toodetel aeguda.

Toidukaubad, ravimid jms kaubad aeguvad füüsiliselt ehk realiseerimistähtaja ületamisel muutuvad kõlbatuiks või hakkavad vähenema nende kasulikud tarbimisomadused. Hästisäilivate valmistoodete ja tootekompoenetide korral on vananemine tehnilist ja tehnoloogilist laadi, ehk tegemist on pigem nn moraalse vananemisega. Tarbijad ei soovi enam soetada elektroonikatooteid, mille elutsükkel on lõppemas või lõppenud ja asemele on tulnud uued, senistest paremate omaduste ja laiendatud funktsioonidega tooted. Tarbijaid jätavad ükskõikseks ka moest läinud rõivad, jalatsid, mööbliesemed jms kaubad.

Ülemäärased ja aegumise riskiga varud võivad tekkida sageli järgmistel põhjustel:

  • Vead ostutellimuse koostamisel. Vigu esineb sagedamini tellimuste manuaalsel koostamisel.
  • Inventuuride läbiviimisel tekkinud vead. Toodete loogilised laosaldod on suuremad või väiksemad nende füüsilistest saldodest. Kuna tellimuse tegemisel lähtutakse esimesest, võidakse tellida liialt väike (laos on puudujääk) või ülemäära suur kogus (laos on ülejääk). Liigse varu tekkimise põhjuseks on füüsilisest laosaldost väiksem virtuaalne tootesaldo.
  • Uus tooteartikkel. Esmakordsel sisseostmisel eeldati, et see hakkab müüma, kuid tegelikult puudub klientidel huvi uue toote soetamiseks.
  • Telliti suur kogus või tootel on pikk tarneaeg, kuid vahepeal vähenes tooteartikli läbimüük. Tulemuseks võib olla suur laovaru, mille realiseerimiseks tuleb teha tõsiseid pingutusi.
  • Oluline klient esitas suure tellimuse, kuid hiljem tühistas selle. Tarnijalt telliti tavapärasest suurem kogus, mille realiseerimine võtab aega.
  • Kliendi ühekordset suurt tellimust ei võetud müügistatistika prognoosimisel arvesse, mistõttu on laovaru tavapärasest oluliselt suurem.
  • Klientide tagastused, mis on eriti suur probleem e-kaubanduses. Paljusid tagastatud kaupu on erinevatel põhjustel raske müüa, samas ei taheta ka neid kuluks kanda ja laovarust kõrvaldada.
  • Tarnija pakub suure partii soodsa hinnaga. Käes võib olla toote elutsükli lõpp ja kauba realiseerimine võib olla aeganõudev ning raskendatud vaatamata madalale väljamüügihinnale. 


Aegunud varudest vabanemiseks on alljärgnevad võimalused:

  • Üritada realiseerida elutsükli läbinud valmistooteid riikides või regioonides, kus tarbijad on vähem nõudlikumad ja on valmis soetama soodsate hindadega tarbeelektroonika tooteid, kodumasinaid, rõivaesemeid jms kaupu.
  • Üritada vabaneda aegunud toodetest korraldades müügikampaaniaid ja pakkudes suuri allahindlusi.
  • Mõned tarnijad on nõus ostma tagasi aegunud kaupu tingimusteta või tingimuslikult (müügihinnast madalama hinnaga jms).
  • Rõivaesemeid, jalatseid jms kaupu saab annetada heategevusorganisatsioonidele, hooldekodudele ja lastekodudele.
  • Kaubad võib anda üle taaskasutusorganisatsioonile, kes lahutab need materjalideks ja tootekomponentideks ning saadab kasutusringluse raames ümbertöötlemiseks tehastele.[1] [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Bragg, S.M. (2018). Inventory Management.
  2. Hanke- ja ostujuhtimine. Seilecs. 2023. ISBN 9789916985205.