50 sendi partei

Allikas: Vikipeedia

50 sendi partei või 50 sendi armee (hiina keeles: 五毛党) on kõnekeelne väljend Hiina ametivõimude poolt palgatud internetis tegutsevate kommentaatorite kohta (网络评论员), kes üritavad oma kommentaaridega manipuleerida avalikku arvamust ülistades Hiina Kommunistlikku Parteid. Kommentaatorid alustasid oma tööd kohe, kui internet hakkas Hiinas massidesse jõudma.

Nimetus ''50 sendi partei'' tuleneb väitest, et kommentaatoritele makstakse iga postituse eest viiskümmend senti (renminbides), ehkki mõned spekuleerivad, et neile ei maksta postituste eest mitte midagi, vaid see kuulub erakonna ametlike ülesannete hulka. Mõnikord kasutatakse seda nimetust ka halvustavas võtmes kommunistliku partei toetajate ja rahvusmeelsete isikute tähistamiseks.

Kommentaatorite põhiliseks ülesandeks on kommentaaride ning artiklite kirjutamine ja levitamine Hiina populaarsetes suhtlusvõrgustikes, et summutada kommunistlikule parteile kahjulikke arutelusid, propageerida valitsuse huve teenivaid narratiive ja levitada halvustavaid kommentaare ning desinformatsiooni Hiina valitsuse poliitiliste vastaste ja kriitikute kohta, nii kodu- kui ka välismaal.

Harvardi ülikooli 2016. aasta paberväljaandes ilmunud artikli kohaselt leiti, et vastupidi levinud oletustele koosneb 50 sendi partei peamiselt palgalistest ametnikest, kes reageerivad kriisi ajal valitsuse direktiividele ja levitavad Hiina sotsiaalmeedias jõuliselt valitsust toetavaid kommentaare. Mõningatel harvadel juhtudel võtavad nad osa ka otsestest väitlustest. 80% analüüsitud kommentaaridest on valitsusmeelse sisuga inspireerivad loosungid ning 13% kommentaaridest sisaldavad üldist kiitust ja ettepanekuid valitsuse poliitika kohta.

Uuringute kohaselt on võltsitud sotsiaalmeedia kontodelt tehtud rohkem kui 488 miljonit postitust, mis moodustab umbes 0,6% Hiina sotsiaalmeedias loodud 80 miljardist postitusest. Mõju suurendamiseks tehakse selliseid valitsusmeelseid kommentaare enamasti intensiivse veebipõhise arutelu ajal või perioodil, kui veebipõhistel protestidel on võimalus muutuda päriselulisteks.