'Allo 'Allo!

Allikas: Vikipeedia

"'Allo 'Allo!" on Suurbritannia situatsioonikomöödia, mis jooksis aastatel 19821992 telekanalil BBC One. Eestis on seda aastatel 2008–2010 ja 2019 näidanud Eesti Televisioon.[1]

Sarja sündmustik toimub Teise maailmasõja ajal Saksamaa poolt okupeeritud Prantsusmaal Nouvioni linnas (tegelikult filmiti sarja hoopis Norfolkis). Sari parodeerib teist Suurbritannia teleseriaali "Secret Army", mille tegevustik kulgeb okupeeritud Brüsselis.

"'Allo 'Allo!" peategelane on Nouvioni kohvikupidaja René Artois (osatäitja Gorden Kaye), kellel on talle mitte alati meelepäraseid kokkupuuteid Saksa sõjaväelaste ja gestapoga, Prantsuse vastupanuliikumise ja Prantsuse kommunistide vastupanuliikumise esindajatega, kahe allakukkunud Inglise piloodiga, kohviku töötajatega ning ka oma naise ja ämmaga.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Kõigiga läbi saada püüdev kohvikupidaja René Artois ei saa jätta oma kohvikus teenindamata linnakese vallutanud Saksa sõdureid ja ohvitsere, kes vastutasuks teenindamise eest varustavad kohvikupidajat sõjaajal raskesti kättesaadavate toiduainete ja muu defitsiitse kraamiga, mis teeb kohvikust linnakese kõige populaarsema lokaali. Samal ajal peab René oma kohvikuhoones peitma kahte allakukkunud Inglise lendurit, kes on peidus kohviku ülakorrusel ja vajadusel mujalgi.

Sageli ja salaja külastab Renéd kohviku tagaruumi kaudu Michelle vastupanuliikumisest – täpselt siis, kui sakslased kohal on. Lisaks Inglise lenduritele, keda Michelle valvab, on René vana ja vaevatud ämma (Rose Hill) magamistuppa peidetud keelatud raadiosaatja, mille abil Michelle peab ühendust Londoniga, sest René kohvikuhoone on linnakese kõige kõrgema katuse ja kõige pikema vihmaveetoruga.

Tavaliselt kaasab Michelle väga vastumeelse René oma keerulistesse plaanidesse, millest mitmed on seotud allakukkunud Inglise lendurite kojusaatmise katsetega. Ettevõtmistesse kaasatud kohviku personali hulka kuulub muidu kohviku klaverimängijana töötav ümbruskonna ainuke, kuid vanaldane võltsija Leclerc (Jack Haig), kelle tahtmatute äparduste tõttu Michelle'i plaanid tihtipeale ebaõnnestuvad.

Lisaks Inglise lenduritele ja raadiosaatjale peab René oma kohvikus peitma sakslaste poolt lähedalasuvast lossist sõjasaagiks varastatud ja René juurde toodud hinnalist Van Clompi maali "Langenud Madonna paljaste tissidega". Saksa ohvitserid soovivad pärast sõja lõppu kunstiteose maha müüa. Ainult et linnakese rahu häirib Herr Flick gestaapost, kes on šedöövrist haisu ninna saanud. Ka tema himustab pilti, et see endale jätta, võltsing aga Hitlerile saata. Ta loodab seeläbi ametikõrgendusele, pensionipõlves aga maali rahaks teha ja rikkaks saada. Olukorda komplitseerib tõik, et maalist on teadlik vastupanuliikumine ja sellest liigub ringi koopiaid.

Et end oma muredest ajutiselt vabastada, peab keskeas ja mitte just parima välimusega René kahte kenakest kohviku ettekandjast armukest ning näeb kurja vaeva selle nimel, et hoida mõlemad afäärid eraldi teineteisest ja oma armukadedast naisest Edithist (Carmen Silvera), kes pole kaugeltki enam esimeses nooruses. Klientide õnnetuseks ei oska lauljatarihingega Edith üldse viisi pidada. Sellest hoolimata armastab ta esitada pikki ja koledaid šansoone kohviku pisikeses kabarees, piinates niimoodi külastajaid. Et sellest veel vähe pole, viskavad Renéle silma minitankiga ringisõitev homoseksuaalsete kalduvustega Saksa ohvitser, leitnant Hubert Gruber (Guy Siner) ja Prantsuse kommunistliku vastupanuliikumise kohalik naisjuht.

Sarja algushooaegadel lasevad sakslased René maha, kuid tegelikult jääb ta ellu ja naaseb kohvikusse oma "kaksikvennana". Et surm oli ametlik ja mahalaskmine avalik, tekib René "lesele" Edithile seepeale palju kosilasi, sest Edithist saab nüüd kohviku pärija.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "ERR 2008". Eesti Rahvusringhääling. 31. detsember 2008. 26. september. Originaali arhiivikoopia seisuga 3. oktoober 2016. Vaadatud 11. septembril 2016.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]