Babtyno mõis

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Žemaitkiemise mõis)
Babtyno mõisa peahoone

Babtyno mõis (ka Žemaitkiemise mõis, leedu Babtyno dvaras või Žemaitkiemio dvaras) on endine mõis Leedus Kaunase rajoonis Babtai vallas Žemaitkiemises.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mõis kuulus XVI sajandil Šiukstade suguvõsale. XVII sajandil oli mõis Andrius Vilimavičiuse ja Jokūbas Sauginavičiuse ühisomandis, kuni nad mõisa aastal 1897 Prozoritele müüsid. Juba samal aastal müüsid need mõisa edasi von Korffidele. Aastal 1830 läks mõis Giedraitiste valdusse. Sel aastal kuulus mõisakompleksi 16 hoonet.

Järgmised omanikud olid Tyszkiewiczid. Esimese maailmasõja järel mõis tükeldati, järelejäänud 20 hektari suurune osa läks Vladas Nagevičiuse valdusse.[1]

Mõisakompleks[muuda | muuda lähteteksti]

Vanimad säilinud hooned on varakamber ja peahoone, mida mainiti juba aastal 1797. Suurem osa mõisakompleksi praeguseks säilinud ehitistest pärineb aga XIX sajandist. Sajandi alguses valmis küün, keskpaigas ait ja sajandi lõpus laut. Lisaks neile kuulub mõisakompleksi veel tulpkabel.

Pärast seda, kui Vladas Nagevičius läände pages, oli mõisa peahoone kasutusel kolhoosi kontori, kohaliku kultuurimaja ja külanõukogu haldushoonena. Tänapäeval on selle omanik ärimees Mindaugas Šventoraitis. Küün on ümber ehitatud kontserdisaaliks.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. juuni 2015. Vaadatud 25. augustil 2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://renginiai.kasvyksta.lt/119/kaunas/zemaitkiemio-dvaras

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]