ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse Büroo

Allikas: Vikipeedia
UNODC peakorter Viinis

ÜRO Uimastite ja Kuritegevuse Büroo (inglise keeles United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC) on ÜRO juurde kuuluv organisatsioon, mis edendab rahvusvahelist kuritegevusvastast koostööd. See on United Nations Development Groupi[1] liige. Täpsemad tegevusalad on ebaseadusliku migratsiooni, inimkaubanduse, narkootikumide kasutamise, korruptsiooni ja rahvusvahelise terrorismi vastu võitlemine ning kuritegevuse ennetamine ja kriminaalõigus. UNODC asutati 1997. aastal ning selle peakorter on Viinis. 2016–2017 oli UNODC kahe aasta eelarve 700 miljonit USA dollarit.[2]

Organisatsiooni struktuur[muuda | muuda lähteteksti]

UNODC heaks töötab 1500–2000 inimest üle maailma. ÜRO Viini keskuse[3] juurde kuulub 21 valdkonnakontorit, peale selle tegutseb kaks välisbürood Brüsselis ja New Yorgis. ÜRO peasekretär määrab ametisse UNODC tegevdirektori, kelleks on alates 2010. aastast Juri Fedotov. Büroo eesmärk on valitsuste ettevalmistamine jätkusuutlikult narkootikumide, kuritegevuse, korruptsiooni ja terrorismiga seotud probleemidega tegelemiseks, maksimeerides teadlikkust ja koostööd valitsusinstitutsioonide ja -agentuuride vahel ning suurendades avalikkuse teadlikkust globaalsel, riiklikul ja kogukonna tasandil.

Umbes 90% organisatsiooni rahastusest tuleb vabatahtlikelt toetajatelt, peamiselt valitsustelt. Eesmärke täidetakse kolme funktsiooni abil: teadustöö, suunamine ja valitsusasutuste toetamine, et nad saaksid uusi kuritegevus-, narkootikumi-, terrorismi- ja korruptsioonivastaseid meetmeid võtta ja ellu viia. Peale selle veel tehnoloogiline ja finantstugi konkreetsetele valitsustele, et olukorra ja probleemidega neis valdkondades paremini hakkama saada.

Reguleerivad dokumendid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Riikidevahelise kuritegevuse vastane konventsioon (United Nations Convention against Transnational Organized Crime, 2003) koos selle juurde kuuluvate protokollidega[4]
    • Protokoll inimeste, eriti naiste ja laste inimkaubitsemise ennetamiseks, vähendamiseks ja karistamiseks (Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, especially Women and Children)
    • Protokoll migrantide smugeldamise vastu maal, merel ja õhus (Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air)
    • Protokoll ebaseadusliku tulirelvade, nende osade ja laskemoona tootmise ja kaubitsemise vastu (Protocol against the Illicit Manufacturing of and Trafficking in Firearms, their Parts and Components and Ammunition)
  • UNCAC – ÜRO korruptsioonivastane konventsioon (United Nations Convention against Corruption, 2005)
  • Psühhotroopsete ainete konventsioon (Convention on Psychotropic Substances, 1976)
  • ÜRO konventsioon narkootikumide ja psühhotroopsete ainete ebaseadusliku kaubitsemise vastu (United Nations Convention Against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1990)
  • Single Convention on Narcotic Drugs, 1975

Kampaaniad[muuda | muuda lähteteksti]

UNODC algatab kampaaniaid, et suurendada teadlikkust narkootikumide ja kuritegevusega seotud probleemide kohta. Iga aasta 26. juunil tähistatakse rahvusvahelise narkootikumide kuritarvitamise ja ebaseadusliku kaubitsemise vastast päeva. 9. detsember on nimetatud rahvusvaheliseks antikorruptsiooni päevaks.

Suuremad kampaaniad

  • "Kas narkootikumid kontrollivad sinu elu?" ("Do Drugs control your life?" – World Drug Campaign)[5]
  • "Sinu ei loeb" ("Your No Counts" – International Anti-Corruption Campaign")[6]
  • "Think AIDS" – World AIDS Campaign[7]
  • Blue Heart Campaign Against Human Trafficking[8]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "UNDG Members". UNDG. Archived from the original on May 11, 2011.
  2. United Nations Secretariat General Assembly document Organization of the United Nations Office on Drugs and Crime A/70/6 9 April 2015. Retrieved 2016-07-20.
  3. United Nations General Assembly Session 51 Document 950. Renewing the United Nations: A Program for Reform A/51/950 page 49. 14 July 1997. Retrieved 2007-11-16.
  4. "United Nations Convention against Transnational Organized Crime and the Protocols Thereto,2000". UNODC.
  5. "About the World Drug Campaign". UNODC.
  6. "ACT Against Corruption: About the Campaign". UNODC.
  7. "What is Think AIDS?". UNODC.
  8. "What is the Blue Heart Campaign?". UNODC.