Motra Tone

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Õde Tone)
Motra Tone
Kolë Idromeno, 1883
75 × 60 cm
Albaania Rahvuslik Kunstigalerii, Tirana

Motra Tone (samuti "Õde Tone") on aastal 1883 valminud Albaania maalikunstniku, arhitekti, stsenografisti, skulptori, fotograafi ja pildikunstniku Kolë Idromeno poolpikkuses portree naisest. Maali on nimetatud "Albaania Mona Lisaks". Pildil on kujutatud kunstniku vanem õde Tone[1] nägu mõnevõrra rätikuga kaetud ja traditsioonilises kleidis, mida kasutasid katolikud naised Shkodërs, ning millega rõhutati tema tagasihoidlikkust ja vaimset puhtust.[2]

"Õde Tone" on Idromeno varase perioodi meistriteos ja üks suurimaid saavutusi ning esimene psühholoogiline ja sotsiaalne portree, mil kunstnikku on köitnud realistlik kujutusviis. Portree on Albaania ajaloos esimene visuaalse kunsti ilmalik teos[1], mil tegelasteks ei ole pühakud või apostlid, vaid lähedane sugulane. Esmakordselt rõhutatakse maisust, traditsioonilisust ja kultuurilist pärandit. Maksimaalse autentsusega maalitud rahvariided kajastavad nii Albaania folkloori kui Shkodërsse naasnud ja Ottomani võimuvastasesest patriootlikust liikumisest osavõtnud kunstniku etnograafilist arusaama ja iseseisvuspüüdlusi.[2][3] Seetõttu teost peetakse uue etapi alguseks Albaania maalikunstis.

Maal kuulub Albaania Rahvusliku Kunstigalerii kollektsiooni.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Tõde õde Tonest. (sq:E vërteta e Motër Tones), National Albania, Gazeta Shqiptare/ MILOSAO, 2. juuni 2013. (albaania keeles)
  2. 2,0 2,1 Kol Idromeno maal "Õde Tone" (sq:Kur kur Kol Idromeno pikturonte "Motrën Tone"), Kulture Nga Abaz Hado.23.8.2013. (albaania keeles)
  3. Kolë Idromeno ..., ... geenius ja kunstnik. ([itaalia keel |it]:Kolë Idromeno…, … un genio e un artista.)], Valbona Halilaj. (itaalia keeles)
  4. Kolë Idromeno (1860-1939)), Arti Shqiptar, Robert Elsie. (albaania keeles)