Vana-Vigala Lasteaed

Allikas: Vikipeedia
Vana-Vigala Lasteaed
Asutatud 1968[1]
Kooli tüüp Lasteaed
Direktor Ave Lazarev
Maakond Raplamaa
Vald Märjamaa vald
Asula Vana-Vigala
Aadress Lauluväljaku 2
78003 Vana-Vigala
Tel 482 4516
Koduleht https://marjamaa.kovtp.ee/vana-vigala-lasteaed
Vana-Vigala lasteaia logo

Vana-Vigala Lasteaed on Rapla maakonnas Märjamaa vallas Vana-Vigala külas tegutsev lasteaed.

Lasteaias on üks liitrühm, kus käib 18 last, kelle vanus on 1–7 eluaastat. Lasteaed on avatud tööpäeviti 10,5 tundi päevas.

Laste nimekirja kinnitab Vigala osavallavalitsus lasteaia direktori esildise alusel.

Õppetöö[muuda | muuda lähteteksti]

Lasteaia tegevus põhineb riiklikul õppekaval, millega on määratletud õppe- ja kasvatustegevuse eesmärgid ja sisu. Lasteaed on eestikeelne ning päevakavas on paika pandud aeg õppetööks, mängimiseks, õues olemiseks, puhkamiseks ja söömiseks.

Vana-Vigala küla asub keset metsi ja rabasid. Lasteaia lähedal on vana mõisahoone, mõisapark tiikidega ja jõgi; naabruses asuvad Vana-Vigala Põhikool ning Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskool. Liigirikas looduskeskkond annab võimaluse näha aastaaegade muutusi looduses ning ametikooli sepatöö, puidutöö, autoremondi ja kokanduse laborites saab tutvuda erinevate elukutsetega. Laste päevade sisukamaks muutmiseks tehakse koostööd põhikooliga.

Jõulupidu Vana-Vigala lasteaias 2014. aastal

Lasteaed on omanäoline ka ruumide jaotuse poolest. Hoones ei ole ühte suurt rühmaruumi, vaid viis tuba, millest kolm on mõeldud mängimiseks ja õppimiseks ning kaks magamiseks. Hubastes väikestes ruumides saavad lapsed koos mängida, kuid on ka võimalik endale raamatu vaatamiseks või joonistamiseks rahulikum koht otsida.

Töökorraldus on samuti eripärane. Hommikusi õppetegevusi viiakse samal ajal läbi kahes rühmas: 1–4-aastased lapsed oma toas ühe õpetajaga ja 5–7-aastased lapsed oma toas teise õpetajaga. Sellises rühmas töötava õpetaja töö erineb tööst ühevanuste laste rühmas. Sisuliselt käib õppetöö kaherühmalise lasteaia töökorralduse järgi ning sellega tagatakse lastele sobiv töörütm ja jõukohased tegevused. Mäng ja vabaajategevused viiakse läbi liitrühma töökorralduse järgi, et arendada sotsiaalseid oskusi.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

25. juulil 1968 avati Vana-Vigalas kolmetoalises korteris 20 lapsele päevakodu.

1990. aastani kuulus lasteaed Rapla haridusosakonna alluvusse. Sellest aastast alates on lasteaed munitsipaalasutus ja kuulub Vigala osavallavalitsusele.

30. augustil 1999 nimetati lastepäevakodu ümber lasteaiaks ja kasvataja ametikoht õpetaja ametikohaks. 2010. aastal nimetati lasteaia juhataja ümber direktoriks.

1997. aastal tehti lasteaia hoones suurem remont, mille algajaks oli tollane vallavanem Toivo Averin. Remonditööde ajal võeti maha kaht väikest rühmatuba eraldav sein, mille tulemusena tekkis suurem ruum, kus saab pidada ühisüritusi ja pidusid.

47 aasta jooksul on lasteaias käinud ligikaudu 280 last. Praegu toovad lasteaeda oma lapsi juba kunagised lasteaiakasvandikud.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Vana-Vigala lasteaed 1968–2012". Originaali arhiivikoopia seisuga 4. oktoober 2015. Vaadatud 10. novembril 2015.
  2. Ave Lazarev (9. märts 2012). "Vana-Vigala lasteaed 1968 – 2012…: Täna toovad lasteaeda oma lapsi juba kunagised kasvandikud". Maaleht. Vaadatud 6. juuni 2019.