Valter Polli

Allikas: Vikipeedia
Hoiatus! Võimalik autoriõiguste rikkumine!
Kui on olemas/saadud luba teksti kasutamiseks litsentsi CC BY-SA 3.0 tingimustel, siis edasta aadressile permissions-etättwikimedia.org kiri, milles autor kinnitab, et on nõus teksti kasutamisega selle litsentsi tingimustel.

Võimalikuks lahenduseks on ka teksti ümbersõnastamine, sest faktid ei ole autoriõigustega kaitstud.

  Teksti allikas: https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=voitleja19870701.1.5 Kiri Austraaliast: JUTTU ON VALTER POLLIST

Valter Helmut Polli (28. märts 1912 Päinurme, Koigi vald, Järvamaa28. oktoober 2005) oli eesti ajakirjanik.

Ta lõpetas 1933. aastal Tartu Linna Poeglaste Gümnaasiumi. Ta õppis alates 1934. aastast Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas, lõpetas 1940. aastal majandusteaduskonna ja õppis aastatel 1940–1942 filosoofiateaduskonnas. Hiljem õppis ta aastatel 1946–1947 veel Hamburgi Ülikoolis politoloogiat. Akadeemiliselt oli ta Korporatsioon Ugala liige.

Hiljem töötas Tartus kindlustusselts "Oma" peakorteris. Okupatsioonide ajal töötas veel mitmes firmas, kaasa arvatud ajalehes Postimees majandusjuhina.

1944. aastal oktoobris läks Saksamaale, kus algul töötas Vestfaalis mõisavalitsejana. Sõja lõppedes siirdus edasi Hamburgi, kus elas neli aastat, tegutses Hamburgi eestlaste esindajana, laagrikomiteede esimehena, kaitses kaasmaalaste huvisid Saksa ametiasutustes ning korraldas kultuuri- ja muid üritusi.

1950. aastal emigreerus Austraaliasse ja asus esialgu Sydneys elama oma nimekaimu juures. Töötas mitmes firmas tööjuhatajana ja omas vahepeal ka kinnisvarade vahendusfirmat. Siis katsetas ta viis aastat piimatalu pidamist Windsoris, ning lõpuks, kuni pensionile minekuni töötas nõuandjana suurfirma Australasia peakorteris.

Tema eestvõttel asutati New South Walesi Eesti Võitlejate Ühing ja ta oli selle ühingu esimene esimees. Hiljem tegutses ta pikemat aega revisjonikomisjoni esimehena. Ta oli ajalehe Meie Kodu kaastööline ja andis ka ise oma kutsetöö kõrval välja ajakirja Olion. On teinud kaastööd ka Austraalia lehtedele ja oli eestikeelsete raadiosaadete tegijate nõuandja nii poliitilistes kui ka majandusküsimustes. Samuti võttis ta osa austraallaste poliitilisest ja seltskondlikust tegevusest, lisaks oli ta kohaliku parempoolsete erakonna abipresident, etniliste gruppide esindaja ning Uus-Lõuna-Walesi osariigi nõukogu liige.[1]

Valter Polli maeti 17. detsembril 2005 Ao kalmistule. [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Valter Polli (1. juuli 1987). "Kiri Austraaliast: JUTTU ON VALTER POLLIST". Võitleja = The Combatant : ülemaailmne Eesti sõjameeste ja vabadusvõitlejate häälekandja. Vaadatud 22. mai 2019.
  2. Haud Ao kalmistul

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]