Valguspilt

Allikas: Vikipeedia

Valguspilt (lighting state, lighting picture) on teatri valgustite hetkeline seis nii valguse langemisnurkade, intensiivsuse kui ka värvi poolest, mis on salvestatud valguspulti ja käivitatakse vastavalt märgusõnale. Ka täielik pimedus saab olla valguspilt. Pimeduse kasutamine teatris on üldlevinud moodus näiteks teha ajalist hüpet lavastuses.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Valguspilte on loodud juba Vana-Kreekas vabaõhuteatris, kus enamjaolt kasutati küll päikest, aga päikese liikumine oli etendusse sisse lavastatud. Kasutati ka laternaid, kuid nende kasutamisega markeeriti ööd. Valguspiltide sihilikum loomine algas teatri siseruumidesse kolimisega. 16. sajandil kasutati teatrites küünlaid ja valguse värvimiseks kasutati klaasist pudelis värvilisi vedelikke (näiteks punase valguse saamiseks suunati valgust läbi klaasanuma, milles oli punane vein) ning nendega oli võimalik teha juba valgusrežiid. Seoses elektri kasutuselevõtuga oli võimalik teatrivalgusteid eemalt (puldiruumist) juhtida, mis aitas hüppeliselt kaasa keskkondade/atmosfääride loomisele.

Kuuluvus[muuda | muuda lähteteksti]

Valguspilt on valguskujunduse osa, mis omakorda on osa lavastuse tervikust. Üldjuhul loob valguspilte valguskujundaja, kes võib kasutada selleks puldioperaatorit või valgustehnikut. Valguskujundaja puudumisel võib valguspilte luua tehnik ise või koos lavastaja ja/või kunstnikuga.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]