Unisphere

Allikas: Vikipeedia
Unisphere
Unisphere New Yorgi maailmanäitusel 1964. aastal

Unisphere on 140 jalga kõrge roostevabast terasest maakera Ameerika Ühendriikides New Yorgi Queensi linnaosas Flushing Meadows–Corona Parkis.

Selle projekteeris maastikuarhitekt Gilmore Clarke.[1] Unisphere'i eksponeeriti 1964.–1965. aastal New Yorgi maailmanäitusel. Kosmoseajastu alguse tähistamiseks tellitud Unisphere ehitati maailmanäituse teemasümboliks. Maailmanäituse teemaks oli "Rahu läbi mõistmise" ja Unisphere esindas globaalse vastastikuse sõltuvuse teemat, olles pühendatud "inimese saavutustele kahaneval maakeral laienevas universumis".

Unisphere kõrgus on 43 m ja läbimõõt 37 m. See asub 6,1 m kõrguse statiivi aluse peal, millel on üle 500 terasetüki, mis esindavad riike, ning kolm terasrõngast, mis sümboliseerivad esimesi Maa ümber tiirlenud mehitatud kosmoselaevu ja tehiskaaslasi.[2] Unisphere ümber on peegeldav bassein, mille läbimõõt on 94 m. Alust ümbritseb 48 paari purskkaevuotsi, mis olid mõeldud varjama maakera toetavat statiivi.[3]

Unisphere'i peetakse Queensi linnaosa mitteametlikuks sümboliks.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "What the Unisphere Tells Us About America at the Dawn of the Space Age". The Smithsonian Magazine. Vaadatud 12. aprillil 2024.
  2. "Steel Structure Trivia: The Unisphere Turns 50". American Institute of Steel Construction. Vaadatud 12. aprillil 2024.
  3. 3,0 3,1 "Unisphere". NYC Parks. Vaadatud 12. aprillil 2024.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]